راه اندازی میکروتیک | خدمات و نحوه نصب روترهای میکروتیک
میکروتیک، به طور خلاصه، شرکت ارائه دهنده دستگاهها و سیستم عامل های مدیریت شبکه است. دلیل عمده محبوبیت سیستم عاملاین شرکت که به RouterOS معروف است، کاربرد اون در شرکتهای کوچک و متوسطه که باعث افزایش سرعت نصب، و بهبود قابلیتها میشه و شرایط استفاده از روتربرد رو فراهم میکنه. در این مطلب سیستم عامل میکروتیک رو به طور کامل معرفی میکنیم و مراحل راه اندازی میکروتیک رو توضیح میدیم.

تماس با کارشناسان آوش نت
کارشناسان آوش نت آماده پاسخگویی به شما هستند. هر سوالی در زمینه راه اندازی و پشتیبانی شبکههای کامپیوتری دارید با ما تماس بگیرید.
آنچه در این مقاله میخوانید
معرفی کلی دستگاه میکروتیک و کاربردهای آن
همونطور که گفتیم، میکروتیک یک نوع سیستم عامل Kernel بر مبنای لینوکسه که توسط تمام دستگاههای دارای سیستم عامل ubuntu پشتیبانی میشه. این سرور در سال 1995 و توسط شرکت MikroTik تولید شده. شرکت میکروتیک در مرحله اول به سراغ تولید روترهای وایرلس رفت و بعد از اون برای توسعه سیستم عامل متناسبی با نام Router OS اقدام کرد. این سیستم عامل، قابلیت نصب بر روی دستگاههای معمولی رو داشت و دارای امکاناتی مثل ویپیان، فایروال، هات اسپات، کنترل پهنای باند و وایرلس بود.
در حقیقت، دلیل توسعه گسترده این سیستم عامل، وجود همین قابلیتهای کاربردی متنوعی بود که در اختیار کاربرانش قرار میداد.
میکروتیک ویژگیهای مثبت زیادی داره. به طور مثال، سرعت نصب، ایجاد و تغییر تنظیمات در اون بسیار بالاست و امکان Eport و Imprt تنظیمات در اون وجود داره. همچنین، بکآپ گرفتن و به روز رسانی این سیستم عامل به سادگی قابل انجامه. ویژگی قابل توجه این سیستم عامل، عملکرد اون در زمینه شبکه است که باعث تولید سختافزار روتربرد شده. برای انجام تنظیمات و راه اندازی میکروتیک به یک رابط گرافیکی نیازه و معمولا از نرمافزار winbox برای این منظور استفاده میشه.
البته، برای مدیریت و راه اندازی میکروتیک میشه از نرمافزار putty هم استفاده کرد. علاوه بر تمام این موارد، قیمت روتر میکروتیک نسبت به سختافزارهای مشابه، مثل تجهیزات سیسکو، کمتره و این موضوع تمایل کاربرها به استفاده از این سیستم عامل رو افزایش داده و اون رو به یک گزینه ایدهآل برای کاربران شبکه تبدیل کرده.
اطلاعات بیشتر درباره این دستگاه را در این مقاله بخوانید: میکروتیک چیست؟
راهنمای نصب و راه اندازی میکروتیک
اگر قصد نصب و راه اندازی میکروتیک و استفاده از اون رو دارین، باید اول سختافزار Router OS رو نصب کنین و بعد از روشن کردن روتر، روش وصل شدن رو انتخاب کنین. به طور کلی، سه روش مختلف برای اتصال به روتر وجود داره:
- اتصال از طریق خط فرمان (Command Line) به کمک SSH، Telnet یا کابل سریال
- اتصال از طریق وب (WebFig)
- اتصال از طریق WinBox
تمام روترها، از قبل دارای تنظیمات پیشفرض هستن و روی پرت 1 (ether 1) با آیپی 192.168.88.1/24 تنظیم شدن. نام کاربری پیشفرض اونها admin هست و کلمه عبور هم ندارن. بورد شما بسته به مدل روتر، میتونه متغیر باشه اما در بیشتر مدلها، پورت یک با اسم Wan مشخص شده و تمام راههای اتصال به روتر از طریق این پرت مسدود شدن (برای افزایش امنیت). میتونین برای پیدا کردن برد، مدل روترتون رو سرچ کنین.
بعد از انتخاب روش، لازمه که مراحل مشخصی رو طی کنین. در ادامه، ما اول راهنمای کلی مراحل رو به ترتیب توضیح میدیم و بعد از اون، به طور اختصاصی راجع به روش WinBox و WebFig صحبت میکنیم.
آوش نت ارائه دهنده خدمات شبکه
مراحل نصب میکروتیک
- در مرحله اول، باید به روتر متصل بشین و تنظیمات پیش فرض رو حذف کنین.
- در مرحله دوم، باید یک اسم مشخص برای تمام اینترفیسهای موجود انتخاب کنین.
- در قدم بعدی، باید برای راه اندازی میکروتیک، یک آیپی مشخص رو به یکی از اینترفیسهای روتر (برای اتصال) اختصاص بدین.
- در این مرحله باید به وبسایت میکروتیک مراجعه، و آخرین آپدیت ارائه شده برای نرمافزار رو که به صورت یک پکیج کامل هست، دانلود کنین.
- پکیج دانلود شده رو بر روی روتر میکروتیک نصب کنین.
- در مرحله بعد، لازمه که کانکشنهای ضروری برای راه اندازی میکروتیک و اتصال به اینترنت یا موارد دیگه رو، انجام بدین.
- در قدم بعدی، باید تنظیماتی مثل زمان (ساعت) و تاریخ رو که به Client NTP مربوط میشن رو انجام بدین.
- در نهایت، باید فایروال میکروتیک رو به درستی و به طور کامل کانفیگ کنین تا از ترافیکهای غیرمجاز جلوگیری بشه.
کانفیگ روتر میکروتیک
در طی انجام مراحل راه اندازی میکروتیک ، لازمه که روتر رو کانفیگ کنین. برای این کار، قبل از هر چیز باید با ریست کردن روتر (Configuration Reset)، تنظیمات قبلی رو به طور کامل حذف کنین. برای این منظور، باید سراغ منوی سیستم System برین و از بین گزینهها Configuration Reset رو انتخاب کنین و با زدن تیک No Defult Configuration روی دکمه تایید کلیک کنین.
- البته اگه با ابن دستگاه آشنایی دارید حتما هم نیاز نیست تنظیمات اولیه رو پاک کنید.
با طی این مراحل، تنظیمات پیشفرض روتر حذف میشن و شما میتونین نام و توضیحات لازم رو به اینترفیسهای موجود اختصاص بدین. دقت کنین که حتما برای تمام اینترفیسها نام و مشخصات ایجاد کنین تا زمانی که مجددا مراجعه میکنین، با مشکل مواجه نشین. بهتره اولین اینتفریس رو به LAN اختصاص بدین و آیپی مورد نظر برای ورود به شبکه رو بر روی اون ست کنین. قدم بعدی، به روز رسانی میکروتیکه و بعد از تنظیمات ساعت و تاریخ و فایروال، روتر شما آماده استفاده است.
مطالعه بیشتر: داکر چیست دلیل استفاده از docker چیست؟
WinBOX و راه اندازی میکروتیک
برای اتصال از طریق MAC یا IP از WinBox استفاده میشه. بعد از دانلود این برنامه و اجرای اون، در منوی […] IP یا MAC روتر خودتون رو پیدا و انتخاب کنین. در این مرحله، WinBox به دستگاه شما متصل میشه و در مدت زمان حدود یک دقیقه، شروع به دریافت پلاگینها میکنه.
بعد از دریافت کامل پلاگینها، احراز هویت شما انجام میشه. اگر در این مدت سیستم اعلام خطا کرد، اتصال کابل شبکه به دستگاه و کارت شبکه رو چک کنین و در صورت استفاده از شبکه کامپیوتری، مطمئن بشین که هر دو دستگاه به یک سوئیچ وصل باشن.
مطالعه بیشتر: نحوه نصب و راه اندازی دامین
WebFig
در این روش نصب میکروتیک که امکاناتی مشابه روش قبل یعنی WinBox داره، در صورتی که از دستگاههای با تنظیمات پیشفرض استفاده میکنین، کافیه از آدرس آیپی اون برای اتصال به صفحه تنظیمات نسخه وب استفاده کنین.
در اولین صفحه که مربوط به تنظیمات سریعه، کلمه عبور و سایر تنظیمات پایه رو تعیین کنین و برای انجام تنظیمات پیشرفته گزینه WebFig رو انتخاب کنین.
در این مطلب، به معرفی میکروتیک و مزیتهای اون پرداختیم و در مورد روشهای راه اندازی میکروتیک صحبت کردیم. همونطور که گفتیم، میکروتیک به دلیل امتیازها و ویژگیهای قابل توجهش، گزینه بسیار خوبی برای اغلب کاربرهای شبکه به شمار میره و پیشنهاد میکنیم، ضمن کسب اطلاعات بیشتر در مورد کاربردها و شیوههای راه اندازی میکروتیک، این سیستم عامل و روتر رو تهیه و نصب کنین و فرصت آشنایی با قابلیتهای اون رو از دست ندین.