آیا می دانید توپولوژی چیست؟ و توپولوژی شبکه چیست ؟
در این مقاله میخواهیم تا سوال “توپولوژی چیست؟” را به صورت کامل پاسخ دهیم. پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
برای اتصال سیستم های کامپیوتر مختلف به یکدیگر ما نیاز به یک نقشه و طرح کلی داریم. به زبان ساده اگر بخواهیم بگوییم، جواب سوال توپولوژی چیست؟ به نحوه چینش و قرار گیری کامپیوترها در یک شبکه گفته میشود.
به هر کدام از دستگاه های موجود یک گره یا نود در شبکه گفته میشود. البته لازم به ذکر است که گره ها معمولا بیانگر یک کامپیوتر و یا یک دستگاه جانبی است. در ادامه قصد داریم تا با مفهوم توپولوژی بیشتر آشنا شویم و شما را با انواع توپولوژی شبکه آشنا کنیم.
آنچه در این مقاله میخوانید
توپولوژی چیست؟ انواع مختلف توپولوژی شبکه را بشناسیم
به طور کلی دو نوع اصلی توپولوژی شبکه وجود دارد:
- فیزیکی
- منطقی
به کابلهای رابط که وظیفه متصل کردن اجزای مختلف شبکه به یکدیگر را دارند، توپولوژی فیزیکی شبکه گفته میشود. یا به معنای دیگر توپولوژی فیزیکی به چگونگی قرار دادن این کابل های رابط برای اتصال گره های موجود در شبکه گفته میشود. توپولوژی فیزیکی بسته به نوع نقشه ساختمان، هزینه نصب، نوع کابل مورد استفاده و محل قرار گرفتن دستگاه های مورد نظر ممکن است متفاوت باشد.
توپولوژی منطقی یا توپولوژی سیگنال بسیار شبیه به توپولوژی فیزیکی است. توپولوژی منطقی به مسیر انتقال اطلاعات در شبکه گفته میشود. در این نوع از توپولوژی ما درباره نحوه و شیوه انتقال اطلاعات بحث میکنیم و کاری به اتصالات موجود در شبکه نداریم.
به طور کلی، مفهوم توپولوژی در 6 نوع مختلف وجود دارد که در ادامه تمامی آنها را به طور کامل به شما عزیزان معرفی خواهیم کرد.
این مطلب را هم بخوانید: هیت سینک چیست؟ آشنایی با heatsink و انواع آن
انواع توپولوژی شبکه
- توپولوژی خطی یا BUS TOPOLOGY
- توپولوژی حلقه ای یا RING TOPOLOGY
- توپولوژی ستارهای یا STAR TOPOLOGY
- توپولوژی درخت یا TREE TOPOLOGY
- توپولوژی شبکه مش یا MESH TOPOLOGY
- توپولوژی شبکه ترکیبی یا HYBRID TOPOLOGY
توپولوژی خطی یا BUS TOPOLOGY
در این نوع از توپولوژی به هر گره موجود در شبکه ما تنها یک کابل متصل است. همچنین در نوع توپولوژی خطی دیتاهای ارسالی در شبکه تنها در یک جهت قابلیت حرکت دارند.
این نکته نیز شایان توجه است که توپولوژی خطی برای شبکه های کوچک مناسب است. از جمله مزایای این نوع از توپولوژی هزینه کم نصب آن، استفاده کمتر از کابل های رابط و راحتی نصب آنها میباشد.
اما در کنار مزایای اشاره شده در قسمت بالا، این توپولوژی دارای معایبی نیز است. به دلیل نحوه اتصال اجزای شبکه، در صورتی که یک کابل دچار قطعی شود، کل شبکه دچار اختلال شده و از کار می افتد.
اگر یکی از گره ها کار سنگینی انجام دهد و پهنای باند زیادی از اینترنت را اشغال کند، سرعت اینترنت برای دستگاه های دیگر نیز کاهش خواهد یافت. همچنین سرعت انتقال اطلاعات در این نوع از توپولوژی نیز چندان بالا نیست.
توپولوژی حلقه ای یا RING TOPOLOGY
در ادامه مقاله ” توپولوژی در کامپیوتر چیست؟” به یکی از پرکاربرد ترین انواع توپولوژی میرسیم.
نحوه انتقال اطلاعات در این توپولوژی شبکه چیست؟ در این مدل یا قوانین حلقه ای به این صورت است که دیتای درخواستی از تمام اجزای شبکه باید عبور کنند تا به مقصد خود برسند. در این نوع از توپولوژی شما نیاز به تکرار کننده دارید.
وظیفه تکرار کننده در شبکه این است که از اطلاعات عبوری محافظت کرده و از آسیب به آنها جلوگیری کند. نحوه انتقال اطلاعات در این شبکه به صورت بایت به بایت بوده و انتقال معمولا به صورت یکطرفه انجام میشود.
البته شما میتوانید تا با استفاده از دو سیم بین دو کامپیوتر، این انتقال را دو طرفه کنید. از جمله مزایای این نوع از شبکه قیمت مقرون به صرفه آن و سرعت بالای انتقال داده ها است.
از جمله معایب توپولوژی حلقه ای میتوانیم به سخت بودن عیب یابی شبکه به دلیل متصل بودن تعداد زیادی از رایانه ها به یکدیگر اشاره کنیم. علاوه بر آن در صورت اضافه و یا حذف یک سیستم از شبکه، فعالیت کل شبکه با اختلال روبهرو خواهد شد.
این مقاله را بخوانید: داکر چیست؟
توپولوژی ستارهای یا STAR TOPOLOGY
در توپولوژی ستاره ای نیز شما برای ایجاد شبکه نیاز به یک دستگاه به نام HUB دارید. HUB دستگاهی است که معمولا در قسمت مرکز شبکه قرار میگیرد و تمامی اجزا و گره های شبکه به صورت جداگانه به آن متصل خواهند شد. HUB در این نوع توپولوژی همانند یک تکرار کننده عمل کرده و از آسیب به اطلاعات جلوگیری میکند.
از جمله مزایای توپولوژی ستاره ای میتوانیم به ارتقای راحت HUB، عیب یابی آسان، قابلیت نصب و راه اندازی آسان اشاره کنیم. همچنین در صورتی که دستگاهی در شبکه دچار آسیب شود، دستگاه های دیگر میتوانند به فعالیت خود ادامه دهند. اما در کنار این مزایا، این شبکه دارای معایبی نیز میباشد.
از جمله معایب آن میتوانیم به هزینه بالای نصب و راه اندازی آن اشاره کنیم. لازم به ذکر است در صورتی که HUB دچار مشکل شود، کل شبکه از کار خواهد افتاد.
در صورتی که به این مقاله علاقه مند بودید، حتما مقاله دورکاری چیست؟ از سری مقالات وبلاگ ما را هم مطالعه کنید.
توپولوژی درخت یا TREE TOPOLOGY
از آشناترین انواع توپولوژی که در مقالات ” توپولوژی شبکه چیست؟” هم بسیار به آن اشاره میشود، توپولوژی درختی است. یکی از نکاتی که باید در این نوع توپولوژی رعایت کنید، این است که شبکه مذکور دارای حداقل سه سطح باشد.
توپولوژی درختی معمولا برای شبکه های کامپیوتری بزرگ مورد استفاده قرار میگیرد و اجزای موجود در این شبکه به صورت سلسله مراتبی قرار میگیرند.
از جمله مزایای این نوع از انواع توپولوژی شبکه میتوانیم به شامل شدن تعداد زیادی از گره ها، قابلیت افزودن دستگاه ها، مدیریت و نگهداری آسان شبکه و عیب یابی راحت اشاره کنیم. اما هر شبکه ای در کنار مزایایی که دارد، دارای معایبی نیز میباشد.
از معایب این شبکه میتوان به تعدد زیاد کابل های مصرفی و هزینه نصب بالای آن اشاره کرد. همچنین لازم به ذکر است که در صورتی که شبکه مرکزی با اختلال روبهرو شود، کل شبکه دچار مشکل خواهد شد.
توپولوژی شبکه مش یا MESH TOPOLOGY
در ادامه مقاله توپولوژی چیست؟، به یکی از انواع پرکاربرد آن میرسیم یعنی توپولوژی نقطه ای. توپولوژی نقطه ای به وصل کردن گره های موجود در یک شبکه، گفته میشود. این نوع از توپولوژی به دو دسته تقسیم میشود.
- مسیریابی
- سیلابی
در نوع مسیریابی آن کامپیوترها تنها یک منطق مسیریابی دارند و معمولا از این روش برای انتقال دیتا در کوتاه ترین فاصله ممکن استفاده میشود. اما در نوع سیلابی، اطلاعات شبیه به هم به تمام گره ها و رایانه های موجود در شبکه منتقل میشود.
توپولوژی شبکه ترکیبی یا HYBRID TOPOLOGY
در صورتی که شما قصد داشته باشید تا برای سازمان و یا اداره ای بزرگ شبکه تنظیم کنید، چاره ای جز استفاده از توپولوژی ترکیبی نخواهید داشت. این روش به دلیل اینکه ترکیبی از روش های مختلف است دارای انعطاف بالایی میباشد.
همچنین تعداد دستگاه های آن قابل افزایش بوده و عیب یابی در این شبکه بسیار آسان است. اما در کنار وجود این مزایا، توپولوژی ترکیبی دارای عیبی بزرگ است و آن هم هزینه نصب، راه اندازی و نگهداری بالای آن است.
توپولوژی شبکه چیست؟
در این مقاله به جواب سوال توپولوژی شبکه چیست؟
پرداختیم و همچنین انواع توپولوژی شبکه را به شما معرفی کردیم. از جمله خدمات سایت ما، نصب شبکه، پشتیبانی شبکه و همچنین تمامی خدمات voip میباشد.
شما عزیزان فقط کافیست تا به سایت ما مراجعه کرده و اطلاعات خود را در فرم های ارائه شده، وارد کنید. سپس کارشناسان سایت ما با شما تماس خواهند گرفت و شما را به منظور حل مشکل تان راهنمایی خواهند کرد.
در صورت بروز هرگونه مشکل، سوال و یا ابهامی، شما میتوانید با تیم پشتیبانی آوش نت تماس برقرار کنید.