مجموعه آوش نت در روز های 16،15،14 آذر ماه تعطیل می‌باشد

راه اندازی شبکه یک شرکت

مراحل آموزش راه اندازی اصولی شبکه یک شرکت ! 9 گام اساسی

این مقاله به شما کمک می‌کند تا دیدی کامل به راه اندازی شبکه یک شرکت کوچک یا متوسط داشته باشید. 

راه اندازی شبکه در یک شرکت نیازمند دانستن اطلاعات در مورد خدمات پسیو و خدمات اکتیو در شبکه است. نگران نباشید من در این مقاله به شما کمک می‌کنم تا تمامی آن چیزی را که در این باره باید بدانید را با مثال هایی از شبکه های مختلف یاد بگیرید.

اینکه کدام نوع شبکه مناسب شرکت شما است را در زیر با هم مشخص خواهیم کرد. 

چند سوال مهم قبل از راه اندازی یک شبکه کوچک 

  1. چه تعداد کاربر در مجموعه خود دارید؟ منظور از تعداد کاربران تمامی کسانی هستند که دارای کامپیوترهایی برای اتصال به شبکه هستند. تعتد افراد در خرید تجهیزاد بسیار نقش مهمی دارد. برای مثال اگر 4 نفر هستید یک سوئیچ 8 پورت کافیست.
  2. محل قرارگیری میزهای اداری یا قرارگیری کارمندان را مشخص کرده اید؟ حتما قبل از راه اندازی شبکه یک شرکت مشخص کنید که میزهایتان در کدام قسمت ها قرار خواهند گرفت.
  3. از چه نرم افزارهایی قرار است در مجموعه خود استفاده کنید؟ معمولا نرم افزارهای آفیس و حسابداری برای یک شرکت کافی است. اما اگر این نرم افزارها برای شما کافی نیست در خرید بعضی از تجهیزات باید دقت بیشتری کنید که در ادامه در بخش خرید وسایل توضیح بیشتری خواهیم داد.
  4. آیا در این شرکت قرار است از پرینتر و اسکنر و دستگاه‌هایی از این قبیل استفاده شود؟ یکی از دلایل راه اندازی شبکه در شرکتها همین اشتراک گذاری این دستگاه ها است.

سوالات بالا پیش نیازهایی است که از قبل باید تعیین شود تا بتوانیم بهترین و مقرون به صرفه‌ترین دستگاه ها را تهیه کنیم.

اولین و مهمترین ویژگی شبکه های کامپیوتری کاهش هزینه است.

لیست وسیله هایی که برای راه اندازی شبکه در یک شرکت مورد نیاز است!!

  • کابل شبکه
  • مودم
  • کامپیوتر
  • رک
  • سرور
  • پچ پنل
  • سوئیچ
  • پچ کورد
  • و….

شاید همگی این وسیله‌ها برای شرکت ها با تعداد کاربران یا ابعاد مختلف نیاز نباشد. این لیست کلی تجهیزاتی است که معمولا برای راه اندازی موسسات و… مورد نیاز است.

تجهیزات مورد نیاز یک شبکه
با خرید دستگاه های دست دوم و معتبر از هزینه های خود کم کنید.

مراحل راه اندازی شبکه یک شرکت کوچک

در این بخش از مقاله یک دید کلی به مراحل راه اندازی داشته باشیم تا به سراغ توضیح تکمیلی هر مرحله برویم.

گام اول: تعیین تعداد کاربرها و محل قرارگیری آنها 

گام دوم: مشخص کردن نیازها و سرعت مد نظر از شبکه . در این مرحله باید مشخص کنید که چه انتظاراتی از شبکه خود دارید و چه سرعتی مد نظرتان است. 

گام سوم: میزان بودجه و هزینه ای که برای این کار در نظر گرفته اید چقدر است؟ توضیحات این بخش را حتما بخوانید. 

گام چهارم: مشخص کردم متراژ کابل برای شرکت و مشخص کردن تعداد دستگاه ها و تجهیزات لازم توضیحات را در پایین بخوانید. 

گام پنجم: کابل کشی و مشخص کردن مکان تجهیزات شبکه

گام ششم: کانفیگ دستگاه ها

گام هفتم: تست شبکه 

گام هشتم: راه اندازی اکتیو شبکه که شامل نصب نرم افزارها و راه اندازی دامین و …..

گام نهم: تست کلی شبکه 

مشاوره راه اندازی شبکه شرکت

گام اول: تعیین اولیه و مشخص کردن نقشه کلی + تعداد کاربران

گام اول در این پروسه که بسیار مهم است مشخص کردن نقشه شبکه است. در این نقشه باید :

  • محل قرار گیری تجهیزات شبکه
  • تعداد اتاق‌ها
  • تعداد کاربران
  • جانمایی کاربران
  • تعداد نود های پشتیبان

به صورت کامل مشخص شود. اگر نمی‌دانید دقیقا نود چیست روی لینک کلیک کنید.

بعد از مشخص شدن این موارد نیاز است که در هر اتاق نود‌هایی را به عنوان پشتیبان هم قرار دهیم تا در آینده بتوانیم به راحتی تعداد کاربران را افزایش دهیم.

نکته:

  • بهتر است که محل قرارگیری تجهیزات دور از دسترس کارمندان باشد.
  • اگر تعداد تجهیزات زیاد است بهتر است یک اتاق جدا برای این کار در نظر گرفته شود، ترجیحا اتاقی که خنک تر از دیگر اتاق ها است. 
  • اگر نودهای شما توکار است بهتر است تعدادی نود اضافی در نظر بگیرید که بعدا دچار مشکل نشوید. 

 

گام دوم: انتظاراتتان را مشخص کنید + سرعت شبکه

در هنگام راه اندازی باید انتظاراتتان از شبکه را مشخص کنید. چه مقدار امنیت و سرعت مد نظر شماست؟ اگر کاربر آفیس هستید و بیشتر کارهای شما وب گردی است، در هنگام خرید نوع تجهیزات، و همچنین نوع اینترنت نیاز نیست وسواس به خرج دهید و هزینه بالایی بکنید.

برای کاربری آفیس اینترنت ADSL و همچنین استفاده از کابل‌های شبکه UDP و بعضا استفاده از وایرلس برای برخی کاربران، که ممکن است جا به جا شوند مناسب است.

ولی اگر کاربری سنگین تری دارید همواره در حال انتقال فایل بین کاربران هستید و استفاده اینترنت سنگین دارید، بهتر است که از کابل های با کیفیت بالا و همچنین اینترنت پهنای باند بالا استفاده کنید.

انتظارات از راه اندازی شبکه یک شرکت
انتظارات شما براساس بودجه ای که دارید باید شکل بگیرد.

گام سوم: چقدر هزینه مد نظرتان است؟

گام سوم و مهم راه اندازی شبکه شرکت : الزاما خرید تجهیزات گران قیمت بدون کانفیگ صحیح آن تجهیزات نمی‌تواند سرعت را برای شما به ارمغان بیاورد. بودجه ای که مد نظرتان هست را مشخص کنید و ببینید با این هزینه آیا می‌شود دستگاه های با کیفیت تری خرید یا خیر. همیشه خرید بهترین تجهیزات نمی‌تواند بهترین کارایی را داشته باشد.

گاهی با دستگاه های دست دوم هم می‌توان همان کیفیت و کارایی را تجربه کرد. اما دقت کنید که در هر دستگاهایی نباید از نوع استوک آن استفاده شود و فقط برخی از دستگاه های دست دوم به صرفه هستند.

اگر هزینه کمی قرار است انجام دهید بهتر است با مشاورین شبکه تماس گرفته و یک راهنمایی درمورد خرید تجهیزات داشته باشد.

گام چهارم: خریداری تجهیزات مد نظر

مودم یا روتر

یکی از الزامات هر مجموعه ای استفاده از شبکه اینترنت است و متصل شدن به اینترنت نیازمند این قطعه سخت افزاری می‌باشد. انتخاب نوع مودم و یا روتر بستگی زیادی به نوع اینترنت شما دارد اگر قصد استفاده از ADSL دارید یک مودم ساده برای شما کافی است، ولی اگر نیاز به اینترنت با پهنای باند بالاتری دارید نیاز است که آنتن های میکروتیک تهیه کنید تا ارتباط شما را با ارائه دهنده اینترنت شما بر قرار سازند.

توجه داشته باشید برای تهیه روتر نیاز نیست خودتان اقدام کنید بیشتر ارائه دهندگان اینترنت آنتن مورد نظر را برای شما نصب و راه اندازی می‌کنند.

استفاده از روتر برای ارتباط شعبات مختلف شرکت نیز به کار می‌رود. برای این کار نیاز است که در مبدا و مقصد مورد نظر روتر نصب شود و با کانفیگ آن بتوانید ارتباط را بر قرار سازید.

بیشتر بخوانید : روتر چیست ؟

سوئیچ

در تعریف ساده سوئیچ می‌توان گفت دستگاهی است که مانند چند راهی برق عمل می‌کند. سوئیچ این قابلیت را برای شما به ارمغان می‌آورد که کامپیوتر‌ها را به همدیگر متصل کرد.

برای خرید سوئیچ نیاز است که یک سوئیچ با سرعت 1000 که تعداد پورت 16 و یا 24 و بیشتر دارد برای وصل کردن تمام نود های شبکه به یکدیگر استفاده کنید.

حال اگر کاربری دارید که بیش از یک دستگاه دارد مانند تلفن آی پی، کامپیوتر، پرینتر تحت شبکه و موارد دیگر دارد، می‌توانید می‌توان ازسوئیچ با سرعت 100 و تعداد پورت کمتر استفاده کنید.

اینکه چه تعداد سوئیچ مورد نیاز است به طور کامل به نقشه ای که در ابتدا تهیه می‌کنید بستگی دارد.

پرینتر شبکه

یکی دیگر از تجهیزات ضروری یک شرکت پرینتر است. فایده ای که شبکه شدن شرکت برای شما به ارمغان می‌آورد این است که می‌توانید یک پرینتر که به شبکه متصل می‌شود تهیه کرده و تمام کاربران می‌توانند به آن پرینتر متصل شده و فایل‌ها ی خود را پرینت بگیرند.

تعداد پرینتر‌ها هم به تعداد کاربران شما بستگی دارد اگر شرکت شما دارای بخش‌های مختلفی است می‌توانید برای هر بخش یک پرینتر تهیه کرده و فقط اعضای آن بخش برای مثال بخش حسابداری بتوانند از آن پرینتر استفاده کنند.

سرور

هر شرکتی دارای نرم افزار‌های حسابداری و یا اتوماسیون، CRM، فایل سرور و … . اینکه هر کدام از این نرم افزار‌ها بر روی یک کامپیوتر جداگانه نصب شوند هم هزینه بالایی دارد و همچنین امنیت آن هم زیر سوال می‌رود چون خرابی کامپیوتر‌ها زیاد است و  ممکن است اطلاعات حیاتی از دست برود.

برای حل این مشکل باید از سرور استفاده کنیم. با استفاده از سرور و قابلیت مجازی سازی سرور تمام این نرم افزار‌ها را می‌توان به صورت یکجا در یک کامپیوتر نصب کرد و هم در هزینه ها صرفه جویی کرد و هم مدیریت ساده تری بر روی آن‌ها داشت.

در این قسمت از راه اندازی شبکه شرکت انتخاب نوع سرور و همچنین سخت افزار آن به نرم افزار‌ها و پردازشی که دارند بستگی دارد.

رک و متعلقات

رک محفظه ای است که از آن برای نگهداری یکپارچه تجهیزات شبکه استفاده می‌شود. بودن آن با اینکه هزینه بر است ولی هم باعث یکپارچگی تجهیزات، کم شدن خرابی آن‌ها و همپنین راحت شدن گسترش شبکه می‌شود، پس شاید در ابتدا هزینه بر باشد ولی اگر با آینده نگری به مسعله نگاه کنیم بسیار به صرفه و انتخاب آن عاقلانه است.

انتخاب نوع رک، که به صورت ایستاده باشد و یا دیواری، و اینکه ابعاد آن به چه اندازه باشد نیز به طور کامل به تجهیزات شبکه ما بستگی دارد.

بیشتر بخوانید: رک چیست ؟

تجهیزات دست دوم

گام پنجم: استانداردهای کابل کشی

اگر شبکه باسیم را برای شرکت انتخاب کردید و مکان شرکت کابل کشی شبکه ندارد بهتر است که در همان ابتدای کابل کشی شبکه استاندارد‌های آن را رعایت کنید.

در صورت داشتن یک شبکه با کابل کشی استاندارد این امکان برای شما فراهم می‌شود که در آینده بتوانید به راحتی شبکه را گسترش دهید و همچنین سرعت و کیفیت بالاتری را داشته باشید.

کابل کشی شبکه
یک شبکه انعطاف پذیر بسازید.

گام ششم: کانفیگ تجهیزات

بعد از کابل کشی و  خرید و نصب تجهیزات نوبت کانفیگ تجهیزات سخت افزاری و همچنین نصب نرم افزار ها است. اکثر تجهیزات سخت افزاری نیاز به کانفیگ نرم افزاری دارند.

برای مثال مودم اینترنتی شما نیاز به کانفیگ دارد تا بتواند با سرویس دهنده اینترنت ارتباط برقرار کند.

پس در مرحله ششم نیاز است بعد از استقرار تجیهزات کانفیگ نرم افزاری آن‌ها انجام بگیرد تا بتوانند به یکدیگر متصل شوند و کنار یکدیگر فعالیت کنند.

 

گام هفتم: تست شبکه پسیو

در این مرحله از راه اندازی شبکه شرکت بعد از کانفیگ نرم افزاری تجهیزات به راحتی می‌توانید تجهیزات پسیو مانند کابل، روتر، سوئیچ ها و … را تست کنید و در صورت قطعی برای اصلاح آن موارد اقدام کنید.

بعد از کابل کشی شبکه باید تمام سوکت ها و مسیر کابل ها با دستگاه تستر شبکه مورد ارزیابی و بررسی قرار بگیرد تا قطعی ها شناسایی شود. حسن این کار این است که اگر سطح کوچک تر قطعی ها شناسایی شوند وقتی سیستم شروع به کار کرد برای پیدا کردن مشکلات نیاز به صرف زمان زیادی نیست.

تست کابل شبکه

گام هشتم: راه اندازی دامین و نرم افزارهای مربوطه

راه اندازی دامین برای شرکت با هر تعداد کاربر می‌تواند بهره وری و کنترل کاربران را بالا ببرد. با نصب دامین در شرکت شما به راحتی می‌توانید سطح دسترسی های مختلفی برای بخش‌های مختلف شرکت تعریف کنید، امنیت اطلاعات را بالا ببرید و یک سیستم متمرکز برای شرکت ایجاد کنید.

این سیستم دامین بر روی سرور کنار نرم افزارهای دیگر نصب می‌شود.

انواع نرم افزار‌هایی که برای شرکت ضروری است شامل موارد زیر است:

  • نرم افزار حسابداری
  • نرم افزار اتوماسیون اداری (برای نامه نگاری)
  • فایل سرور (برای اشتراک فایل بین کاربران)
  • بکاپ سرور (تهیه نسخه پشتیبان از اطلاعات حیاتی شرکت)
  • فایروال
  • و…

گام نهم: تست نهایی شبکه

آخرین مرحله تست نهایی شبکه است. برای تست نهایی شبکه نیاز است که چند نفر از کاربران به صورت آزمایشی به کار کردن و ارزیابی شبکه بپردازند تا در صورت بروز مشکل در همان سطح ابتدایی بتوان مشکلات احتمالی را پیدا کرد و به رفع آن‌ها پرداخت، تا در هنگام عملیاتی شدن سرویس به مشکل حادی برخورد نکنیم.

پیشنهاد ویژه آوش نت برای شرکت ها

اگر در مجموعه خود از تلفن های قدیمی و یا سیستم تلفنی سانترال استفاده می‌کنید و از امکانات و یا خرابی های آن خسته شدید، پیشنهاد ویژه ما به شما استفاده از خدمات Voip است.

برخی از امکانات ویپ:

  1. ضبط همه مکالمات
  2. شنود مکالمه ها
  3. عدم نیاز به خرید گوشی های تلفن
  4. تهیه گزارش های حرفه ای از مکالمات و کارمندان
  5. اتصال به CRM
  6. کنفرانس تصویری
  7. امکان وصل دفاتر مختلف به هم

و ده ها امکان دیگر …….

اگر نیاز به مشاوره رایگان دارید با ما تماس بگیرید.

 

جمع بندی 

شاید در نگاه اول راه اندازی شبکه یک شرکت کار آسانی به نظر بیاید، اما اگر اصولی و براساس تجربه این کار صورت نگیرد بعدها ممکن است با مشکلات زیادی مواجه شوید. توصیه ما به شما این است که از متخصصین مربوطه مشاوره خدمات پشتیبانی شبکه بگیرید و بعد اقدام به راه اندازی شرکتتان کنید.

پشتیبانی

تماس با کارشناسان آوش نت

کارشناسان آوش نت آماده پاسخگویی به شما هستند. هر سوالی در زمینه راه اندازی و پشتیبانی شبکه‌های کامپیوتری دارید با ما تماس بگیرید.

اگر شما هم تجربه راه اندازی موسسات و شرکت ها را دارید در زیر همین مقاله تجربه های خود را برای ما به اشتراک بگذارید.

9 پاسخ

  1. با سلام و وقت بخیر . تشکر بابت اطلاعاتی که در اختیارمون گذاشتید من میخوام بعنوان تکنسین شبکه فعالیت کنم میخواستم بدونم اگر تمام این مراحل رو خودم به عهده بگیرم چقدر باید از کارفرما هزینه دریافت کنم و اینکه چه قراردادی باید بنویسم اگر میشه راهنمایی کنید.

    1. با سلام
      هزینه این موارد بستگی به متغیر های زیادی مثل متراژ تعداد کاربران و … داره و باید کامل تر بررسی بشه

    1. سلام وقت بخیر . آموزش راه اندازی میتونه بخش پسیو یعنی کابل کشی باشه و یا بخش اکتیو و نرم افزاری باشه . واقعا توی یک مقاله نمیشه تمام همه مبحث های پسیو یا اکتیو رو آموزش داد . برای مثال آموزش راه اندازی اکتیو دایرکتوری میتونه یکی از بخش های راه اندازی باشه که بسیار بحص پیچیده و طولانی هست. پیشنهاد من به شما اینه که هر بخشی رو که مد نظرتون هست به صورت جداگونه سرچ کنید و آموزش همون بخش رو از توی یوتیوب دنبال کنید.

  2. خیلی عالی بود واقعا کاربردی بود خواستم تشکر کرده باشم. فقط اگر یکم عملیاتی تر فیلم یا توضیحات بزارید عالی میشه

    1. با سلام و وقت بخیر. تشکر از کامنتتون . چش حتما در آپدیت های بعدی توضیحات بیشتری در مورد نحوه اجرا در مورد پسیو و اکتیو شبکه در مقاله گذاشته میشه

  3. سلام من میخام قسمت انفورماتیک شرکتی مشغول به کاربشم وکامپیوتروشبکه خیلی کم بلدم.البته لیسانسش ودارم ولی کارنکردم.الان خیلی دوس دارم رشته ام ودنبال کنم.چطوری میتونم یادبگیرم؟ وازکجاشروع کنم.لطفاراهنمایی بفرمایید.

  4. سلام وقت بخیر
    ممنون از مطالب مفیدتون چند تا سوال داشتم.
    فرض کنید یک شبکه میخاهیم راه اندازی کنیم با حدودا ۱۵ تا کاربر. یک خط انترنت هم داریم که میخاهیم شر کنیم به کارمندان و …… پس نیاز به یک سرور هم داریم.

    حالا ایا این سرور ما حتما باید دو تا کارت شبکه داشته باشه؟
    یعنی انترنت از مودم بیاد داخل سرور (کارت شبکه wan) و بعد از کارت شبکه lan خارج بشه به سوییچ و کارمندان……؟
    و اینکه آیا dhcp مودمی که از مخابرات گرفتیم رو باید disable كنيم تا از خود سرور آی پی توضیع بشه؟

    با تشکر

    1. با سلام
      میشه گفت قاعدتا شما نیاز به یک گیت وی یا فایروال یا … دارید که این گیت وی میتونه روی سرور نصب بشه به صورت نرم افزاری (چیزی که شما فرمودین ) یا اینکه به صورت سخت افزاری باشه مثل میکروتیک
      برای کارت شبکه هم بله نیازه که دو تا کارت شبکه داشته باشه .
      برای dhcp هم اگر قراره مودم به پورت wan بخوره الزاما نیاز نیست dhcp خاموش باشه
      البته مواردی که گفته شد ممکنه با توجه به شبکه شما متفاوت باشه
      در صورت نیاز میتونید از کارشناس های ما مشاوره رایگان در این زمینه بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *