روتر چیست ؟ اگر آشنایی کمی با مباحث شبکه داشته باشید حتما باید نامهایی مثل روتر،سوئیچ و … به گوشتان خورده باشد. ما در این مقاله میخواهیم راجب دستگاهی به نام روتر صحبت کنیم، دستگاهی که در اکثر خانهها بدون آنکه بدانیم وجود دارد، بله درست شنیدید اکثر مودمهای اینترنتی هم یک نوع روتر محسوب میشود. پس اگر میخواهید بدانید روتر چیست و چه کاربردی دارد تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید
روتر چیست ؟
در سادهترین و ملموسترین تعریف، Router دستگاهی است که عمل مسیریابی را بین شبکهها انجام میدهد و دروازه ای برای اتصال دو شبکه جداگانه است.
برای مثال، میدانیم که اینترنت یک شبکه گسترده و جهانی است، کامپیوترها و موبایلهای ما در خانه یا محل کار هم در یک شبکه کوچک قرار دارند، حال برای اتصال ما از شبکه کوچک خودمان به شبکه بزرگ اینترنت نیازمند دستگاهی به نام روتر، که عمل مسیر یابی و اتصال به اینترنت را برای ما فراهم میکند هستیم، در عمل مودمهای اینترنتی ما درکنار قابلیتهای دیگر، کار یک روتر را برای ما انجام میدهند.
وقتی ما با دستگاه موبایل خود به مودم متصل میشویم، در حقیقت به شبکه محلی وصل میشویم که آن مودم یا روتر ایجاد کرده است، و از طریق همان روتر مسیر یابی و به اینترنت متصل میشویم.
این دستگاه در مدل OSI شبکه در لایه 3 قرار میگیرد و برای مسیر یابی از آدرسهای آی پی استفاده میکند. در حقیقت برای اتصال به شبکهای که رنج آی پی متفاوتی از رنج آی پی شبکه ما دارد، باید از دروازه این دستگاه بگذریم و این دستگاه راهنما و مسیریاب ما است.
روتر چگونه کار میکند
هر پکتی که از شبکه در حال خارج شدن است به دروازه خروجی که همان روتر است میرسد، این دستگاه آدرس آی پی و مقصد آن پکت را بررسی کرده و بر اساس قوانینی که برای آن تعریف شده نزدیکترین مسیر را برای آن پکت تعیین و به روتر دیگری که در دروازه وروردی شبکه دیگر قرار دارد ارسال میکند. این مسیر ادامه پیدا میکند تا به مقصد مورد نظر برسد.
برای درک بهتر این فرآیند، اگر از سیستم عامل ویندوز استفاده میکنید دکمههای ویندوز یا همان پنجره و R را بر روی کیبورد همزمان فشار دهید تا Run اجرا شود.
سپس در کادر باز شده عبارت cmd را تایپ کرده و دکمه اینتر را بفشارید.
در صفحه سیاه باز شده این عبارت را تایپ کنید: tracert 8.8.8.8 .متوجه میشوید که در ابتدا از آی پی مودم خود سپس از آی پی Public اینترنت خود و سپس از روتر های مختلف دیگری عبور میکنید تا به سرور DNS گوگل در قاره ای دیگر با آدرس آی پی 8.8.8.8 میرسید.
خودتان هم امتحان کنید!!!!!
انواع روتر (Router) چیست
روترها به دو دسته تقسیم میشوند:
- روتر باسیم
- روتر بیسیم
برای اتصال روترهای با سیم به کامپیوتر باید از کابل شبکه استفاده کرد ولی روترهای بیسیم این قابلایت را دارند که به صورت بیسیم سرویس دهی کنند. پس تا الان باید متوجه شده باشید که روتر وای فای چیست، روتر وای فای دستگاهی است که اینترنت رابه صورت بیسیم در اختیار شما قرار میدهد.
برندهای مختلفی مانند Cisco ، Mikrotik و … دارای روترهایی با کارایی و محیط کاربری متفاوتی هستند که با توجه نوع شبکه و هزینه ای که میکنیم میتوانیم نوع مورد نظر خود را انتخاب کنیم.
مقاله مرتبط: رک چیست
انواع مسیریابی با روتر
حال که آموختید روتر چیست و چه کاربردی دارد باید بدانید که روترها به دو روش مسیر یابی را انجام میدهند.
- Static route
- Dynamic route
مسیریابی ایستا یا Static route
در این روش تمام مسیر یابیها برای اتصال شبکههای مختلف توسط تکنسین شبکه درون روتر تعریف میشود. به عبارتی در هنگام کانفیک این دستگاه مسیرهایی درون آن تعریف میشود، و اگر این دسگتاه بستهای را ارسال کند فقط از مسیرهای تعریف شده عبور خواهد کرد.
این روش نیازمند کار زیادی است و برای شبکههای بزرگ، که تعداد زیادی شبکه به یکدیگر متصل هستند زمان زیادی از ما برای کانفیگ میگیرد و عملا راهکار سریعی نیست به علاوه بستهها هم ممکن است از بهترین مسیر عبور نکرده و سرعت ارسال نیز پایین بیاید.
مسیریابی پویا یا Dynamic route
در این نوع پروتکلهای مسیر یابی به کمک ما میآیند و با قوانینی که در آنها گنجانده شده است، عمل مسیریابی و همچنین سرعت کانفیگ و راهاندازی را خیلی بیشتر میکنند. این پروتکلها در دو دسته Link state و Distance vector قرار میگیرند.
پروتکلهایی مانند EIGRP، OSPF و … در این زمینه خیلی زیاد استفاده میشوند .
سیستم عامل روتر چیست
روترها مانند بیشتر تجهیزات کامپیوتری دارای CPU، حافظه رم و مواردی دیگر هستند که میزبان سیستم عاملی است که وظیفه مسیر یابی را بر عهده دارد.
انواع مختلف سیستم عامل مخصوص به خود را دارند که هم به صورت خط فرمان، و هم به صورت گرافیکی قابل دسترسی هستند.
جمع بندی
هر کدام از تجهیزات شبکه وظیفه خاص خود را دارند و در کنار یکدیگر و همکاری با یکدیگر میتوانند ارتباط را برای ما به ارمغان بیاورند.
همانطور که در مقاله بیان شد و فهمیدید که روتر چیست و انواع آن را شناختید، جالب است بدانید که بعضی تجهیزات شبکه مانند روترهای میکروتیک مودمهای ADSL و … یک Router داخلی دارند و به غیر از عمل روتینگ کارهای دیگری مثل سوئیچینگ، و … را نیز انجام میدهند.
ممنونیم که تا انتهای مقاله همراه ما بودید اگر سوالی در زمینه این دستگاه، خدمات اکتیو شبکه و یا تجربه کار با این دستگاه را داشتید حتما نظرات خود را در پایین همین مقاله با ما به اشتراک بگذارید.