نشانی آیپی یک آدرس منحصر بفرد و خاص برای هر دستگاهی که درون شبکه محلی (داخلی) و یا اینترنت کار میکند است. در اصل آدرس ip شناسه ای است که اجازه میدهد دستگاههای موجود در شبکه اطلاعات را ردوبدل کنند. از طرفی دیگر باید تفاوتی بین یک دستگاه پرینتر، کامپیوتر، روتر و … وجود داشته باشد. این آدرس میتواند این دستگاه ها را از هم جدا کند. هر دستگاه یک آدرس آی پی منحصر بفرد خود را دارد.
اما لازم است که بدانیم آدرس ای پی چيست و چگونه کار میکند؟ باید بگوییم که اگر شما کاربر اینترنت هستید و هروز چندین ساعت جستجو میکنید، بله لازم است که بدانید. بسیاری از مشکلات در شبکه با تنظیم کردن و چک کردن این آدرس حل خواهد شد. اما چگونه این اتفاق میافتد را در این مطلب بخوانید.
برای انجام خدمات شبکه در تهران کلیک کنید.
آنچه در این مقاله میخوانید
آی پی آدرس چیست ؟ یا یک مثال بسیار ساده
آدرس خانه خود را در نظر بگیرید. شامل یک شهر- یک محله- یک خیابان- یک کوچه- یک ساختمان- پلاک و یک واحد میشود. و هیچکس دیگری نمیتواند در این آدرس بجز شما حضور داشته باشد. نمیتوان گفت همزمان هم شما هم فرد دیگری که نمیشناسید در این مکان زندگی میکنند . آدرسهای آی پی هم همینطور هستند.
مخفف آدرس ip چیست: IP مخفف Internet Protocol است و کد یا آدرسی است که به دستگاههای مختلف که به طریقی با شبکه یا اینترنت سروکار دارند اختصاص داده میشود.
آدرس IP رشته ای از اعداد است که با نقطه از هم جدا میشوند. هر دستگاه یا سیستمی در شبکه باید یک آدرس یا شناسه منحصر بفرد داشته باشد که هیچ کس دیگری نمیتواند این آدرس را داشته باشد.
آدرس IP به صورت مجموعه ای از چهار قسمت تشکیل می شود. برای مثال اگر آدرس ما 192.158.1.38 باشد، هر قسمت در مجموعه 4 تایی می تواند از 0 تا 255 متغیر باشد. بنابراین، محدوده آدرس دهی به سیستم ها و…. از 0.0.0.0 تا 255.255.255.255 میتواند باشد.
آدرس های IP تصادفی و بدون هدف ساخته نشده اند. آنها توسط دانش ریاضی شماره گذاری شده اند.
آدرس آی پی چگونه به سیستم ها داده میشود؟
اگر میخواهید بدانید که چرا دستگاههایتان به اینترنت وصل نمیشوند، یا عدم کارکرد شبکه شما را اذیت میکند، اولین چیزی که باید چک کنید همین آدرسها است.
برای ردوبدل کردن اطلاعات در سطح اینترنت، آدرس ip به کمک شما خواهد آمد.
استفاده از آدرس های IP معمولاً در پشت صحنه اتفاق می افتد و کاربران آن را نمیبینند. روند کار به این صورت است:
- در مرحله اول: اگر در محل کار خود هستید در ابتدا سیستم شما به شبکه داخلی خودتان وصل میشود و از طریق شبکه که به اینترنت متصل است ارتباط برقرار میکند. شبکه داخلی شما براساس تنظیماتی که روی آن انجام شده به شما به صورت اتوماتیک یک ادرس آی پی میدهد.
- در مرحله دوم: اگر هم از خانه به اینترنت متصل میشوید، از طریق مودمی که خریدید و سرویس دهنده اینترنت (شاتل– آسیا تک و…..) به شما آی پی میدهد و نیازی نیست شما کاری انجام دهید.
- یک راه سوم هم وجود دارد که شما به صورت دستی خودتان به سیستم آی پی دهید. برای اینکار باید استارت را باز کنید و کلمه Run را تایپ کنید. بعد از باز شدن پنجره Run عبارت ncpa.cpl را تایپ کنید و اوکی کنید. پنجره دیگری برای شما باز میشود، کارت شبکه خود را پیدا کنید و روی آن کلیک سمت راست کنید و گزینه properties را بزنید. در پنجره باز شده گزینه ipv4 را پیدا کنید و روی آن کلیک کنید و باز دکمه properties را بزنید. با انتخاب گزینه آی پی دستی میتوانید خودتان آی پی دستی دهید. برای اطلاعات بیشتر مقاله آدرس آس پی من را بخوانید
دسته بندی های آدرس آی پی چیست ؟
دسته های مختلفی از آدرس های IP وجود دارد و در هر دسته، انواع مختلفی وجود دارد. در این بخش به شما انواع مختلف را خواهیم گفت.
- آدرس ورژن ipv4
- آدرس ورژن ipv6
- آدرس ای پی خصوصی یا private
- آدرس ای پی عمومی public
- آدرس آی پی Static
- آدرس آی پی Dynamic
مطالب مرتبط: کلاینت چیست
آدرس ورژن ipv4 چیست؟
ipv4 همانطور که در بالا گفته شد یک مقدار 4 بخشی است که با نقطه از هم جدا میشوند که حدود 4 میلیارد ای پی میتواند به ما بدهد. هر بخش از آن را یک اکتت (octet) گفته میشود که از 0 تا 255 میتواند متغیر باشد.
آدرس ورژن ipv6 چیست؟
با توجه به افزایش تعداد زیاد کاربران اینترنت که هرکدام یک ادرس میخواهند، راهکاری جدید در نظر گرفته شد به نام ipv6
یک مقدار 8 بخشی است که در هر بخش 4 کارارکتر میتواند قرار بگیرد، از 0 تا 9 و حروف a تا f
پس از 0000 شروع تا FFFF آی پی میدهد. این مقدار یعنی بی نهایت برای مثال fe80::2de7:b498:f9f7:3e8b یک نمونه از ای پی ورژن 6 است.
آدرس ای پی خصوصی یا private چیست؟
آدرس خصوصی برای استفاده در شبکه های داخلی به کار میرود. هر دستگاه ادرس مخصوص خود را در شبکه دارد از یک رنج خاص. مثلا ممکن است شما آی پی 192.168.1.20 داشته باشید و همکار کناری 192.168.1.50 داشته باشد.
مدیر شبکه شما میتواند هر آدرسی که مناسب ببیند به شما بدهد. اما نمیتواند آدرس عمومی را به شما بدهد و این قابلیت فقط از طریق سرویس دهنده اینترنت شما امکان پذیر است.
به طور معمول، ISP ها دارای مجموعه بزرگی از این ادرس های خصوصی هستند که آنها را به مشتریان خود توزیع می کنند. آدرس IP عمومی شما آدرسی است که همه دستگاه های خارج از شبکه اینترنتی شما برای تشخیص شبکه شما از آن استفاده می کنند.
آدرس ای پی عمومی یا public چیست؟
گفتیم که هر دستگاهی یک ادرس مشخص از ای پی دارد. اگر هرکسی یک ادرس مشخص داشته باشد و این آدرس ثابت شما باید، در جهان چند میلیون انسان باید ایپی بگیرند. آیا همچین چیزی قابل پیاده سازی است و یا تعداد شمارههای موجود تمام نمیشود.
با افزایش روزافزون کاربران اینترنت به دلیل اینکه تعداد آدرسهای آی پی به شدت زیاد میشد، سیاستی در نظر گرفته شد به نام ادرس خصوصی. این ادرس منحصر به فرد فقط بر روی یک دستگاه قرار میگیرد و اینترنت از این طریق وارد مجموعه ای میشود و دیگر کاربران آدرس های عمومی دارند.
برای مثال فرض کنید شما در یک شرکت 20 نفره کار میکنید، اگر هر نفر یک ای پی مختص به خود داشته باشد فاجعه ای بزرگ رخ خواهد داد. ای پی خصوصی برای ارتباط به اینترنت به هر مجموعه ای یک عدد داده میشود. و کسانی که داخل شرکت کار میکنند، از ادرس های خصوصی استفاده میکنند.
برای مثال ممکن است ادرس ای پی شما با دوست دیگرتان در شهری دیگر یکی باشد. این یک ادرس خصوصی است.
برای پیدا کردن آدرس عمومی یا پابلیک خود میتوانید از طریق سایت زیر اقدام کنید.
https://whatismyipaddress.com/
آدرس آی پی Dynamic چیست؟
این دسته از آدرس ها به طور خودکار و منظم تغییر میکند. ISPها تعداد زیادی آدرس IP خریداری کرده و آنها را به طور خودکار به مشتریان خود اختصاص می دهند. البته به صورت دوره ای، این آی پی را عوض میکنند. و این آدرس را به سایر مشتریان میدهند.
یکی از مزایای این آدرسها : شما دیگر نیاز نیست در صورت جابجایی این آی پی ها را تغییر دهید و یا از دست بدهید.
آدرس آی پی Static چیست؟
دقیقا برعکس مورد بالا یعنی داینامیک، این آدرس ها همیشه ثابت باقی میمانند و تغییر نمیکنند. این یک مزیت برای افرادی است که همیشه ثابت هستند و تغییراتی را ندارند. برای مثال یک شرکت که خدمات هاست ارائه میدهد، نیاز دارد تا از این مدل ای پی استفاده کند تا از حمله هکرها در امان باشد.
جمع بندی
اگر میخواهید به صورت تخصصی این بحث را دنبال کنید، بعد از دانستن اینکه اي پي چيست باید به سراغ دورهها و آموزش های تخصصی همانند دوره نت ورک پلاس بروید.
2 پاسخ
دوست عزیز کاربرد آی پی استاتیک چیه؟
با سلام
شما برای استفاده از یکسری قابلیت ها مثل پورت فوروارد یا دسترسی از بیرون از شبتون به یه محتوای خاص توی شبکه و یا هر نوع اتصال وی پی ان و یا موارد دیگه به این آی یپ استاتیک نیاز پیدا میکنید.
البته شما هر موقع از اینترنت استفاده میکنید یه ای پی دارید ولی ثایت نیست و با خاموش کردن مودم دوباره تغییر میکنه ولی ای پی استاتیک ثابت میمونه و به شما تعلق داره