شاید باورتان نشود یا این حجم از بزرگی یک سیستم عامل در تصورتان هم نگنجد که از تلفن های هوشمند گرفته تا خودروهایی که سوار میشوید، لوازم خانگی که مصرف میکنید، سرورهای سازمانی و هزاران جای دیگر سیستم عامل لینوکس وجود دارد.
اما جواب سوالی که شما به دنبال آن هستید: لینوکس چیست ؟ لینوکس شناخته شده ترین، پرکاربردترین امنترین سیستم عامل منبع باز است. به عنوان یک سیستم عامل (یعنی هماهنگ کننده بخش سخت افزار هر چیزی با قسمت نرم افزار) است که در لایه زیرین تمام برنامه های رایانهای قرار دارد، درخواستهایی را از آن برنامهها دریافت می کند و این درخواست را به سخت افزار رایانه منتقل می کند.
نگران این اصطلاحات عجیب و غریب و نا آشنا نباشید، در این مطلب از صفر تا صد این سیستم عامل محبوب را برای شما باز کرده ایم. اینجا هر چیزی که قرار است در دهها مقاله بخوانید نوشتهایم.
آنچه در این مقاله میخوانید
تاریخچه سیستم عامل linux چیست؟
سالهای قبل که سیستم عامل ویندوز به بازارهای دنیا ارائه شده بود و تصور میکرد که هیچ رقیبی ندارد، در یکی از شهرهای فلاند یک دانشوجوی جوان 22 ساله این سیستم را بنا کرد. در ابتدا این سیستم به شکل امروزی نبود و طی گذشت سالها به شکلی که امروز در دستان همه افراد جهان است قرار گرفت.
حالا به سراغ تعریف اصلی برای سوال نرم افزار لینوکس چیست شما برویم.
درست همانند ویندوز، iOS و Mac OS، لینوکس نیز یک سیستم عامل است. در واقع، یکی از محبوب ترین پلتفرم های کره زمین، اندروید، توسط سیستم عامل لینوکس تأمین می شود.
همانطور که در بالا هم گفته شد سیستم عامل نرم افزاری است که کلیه منابع سخت افزاری مرتبط با دسک تاپ یا لپ تاپ شما را مدیریت می کند. به زبان ساده، سیستم عامل ارتباط بین نرم افزار و سخت افزار شما را مدیریت می کند.
بدون سیستم عامل، برنامه های کاربردی شما همانند بازیها یا اپلیکیشن های دانلود ابزارها و هر چیز دیگری که در گوشی یا کامپیوتر شما است عملکردی ندارد.
سیستم عامل لینوکس شامل چندین بخش مختلف است:
- Bootloader – نرم افزاری است که روند بوت رایانه شما را مدیریت می کند. برای اکثر کاربران گوشی و کامپیوتر، این موضوع به سادگی یک صفحه سیاه یا آبی گذرا است که ظاهر می شود و در نهایت برای راه اندازی در سیستم عامل از بین می رود.
- Kernel یا هسته – این بخشی از کل سیستم عامل است که در واقع همان “لینوکس” نامیده می شود. هسته اصلی سیستم و پردازنده است، حافظه و دستگاه های جانبی را مدیریت می کند. هسته پایین ترین سطح سیستم عامل است.
- Init system یا سیستم اولیه – این یک زیر سیستم که فضای اصلی را برای کاربر راه اندازی می کند. هنگامی که بوت اولیه از بوت لودر تحویل داده می شود، سیستم init است که فرآیند بوت را مدیریت می کند.
- Daemons – خدمات پس زمینه ای همانند چاپ، صدا، برنامه ریزی و غیره که یا هنگام بوت شدن و یا بعد از ورود به دسک تاپ شروع به کار می کند.
- Graphical server یا سرور گرافیکی – این بخشی است که گرافیک را بر روی مانیتور شما نمایش می دهد. معمولاً از آن به عنوان X server یا فقط X یاد می شود.
- محیط دسک تاپ – اینجا دقیقا بخشی است که شما با آن ارتباط برقرار می کنید. محیط های دسک تاپ زیادی وجود دارند (GNOME ،Cinnamon ،Mate ،Pantheon ،Enlightenment ،KDE ،Xfce و غیره). هر محیط دسک تاپ شامل برنامه های داخلی (مانند مدیریت فایل و گالری، ابزار پیکربندی، مرورگرهای وب و بازی ها و…..) است.
- برنامه ها – ویندوز و macOS معمولا مجموعه کاملی از برنامه های نصبی برای اجرا را ارائه نمی دهند. لینوکس هزاران نرم افزار با کیفیت بالا را در یک مجموعه ارائه می دهد که به راحتی می توان آنها را در اپلیکشن های آنپیدا و نصب کرد. بیشتر توزیع های مدرن لینوکس شامل ابزارهایی مانند App Store هستند که نصب برنامه را متمرکز و ساده می کنند.
اگر تمایل به کار بر روی رزبری پای دارید و نمیدانید که رزبری پای چیست کلیک کنید.
تفاوت لینوکس با سایر سیستم عامل ها چیست؟
از بسیاری جهات، linux همانند سایر سیستم عامل هایی است که با آنها کار کرده اید، مانند ویندوز، macOS یا iOS.
لینوکس هم دارای رابط گرافیکی است و دقیقا شبیه همان نرم افزاری هایی است که شما به آن عادت کرده اید.
دارای پردازنده های کلمه، ویرایشگر عکس، ویرایشگر فیلم و غیره است. در بسیاری از موارد حتی ، ممکن است سازنده یک نرم افزار نسخه لینوکس همان برنامه ای را که شما در سیستم های دیگر استفاده می کنید، ساخته باشد. به طور خلاصه: اگر می توانید از رایانه یا دستگاه الکترونیکی دیگری استفاده کنید و مشکلی ندارید، می توانید از لینوکس هم استفاده کنید.
- اما در عین سادگی همچنین از بسیاری جهات با سیستم عاملهای دیگر متفاوت است. اول و شاید مهمترین تفاوت، یک نرم افزار منبع باز است. کدی که برای ایجاد نرم افزار لینوکس استفاده می شود رایگان است و برای مشاهده، ویرایش و … برای کاربرانی با دانش تغییر آن در دسترس است. یعنی به راحتی میتوانند تغییرات لازم را در آن ایجاد کنند.
- لینوکس به طرز باورنکردنی قابل شخصی سازی است، زیرا فقط برنامه هایی مانند پردازنده های کلمه و مرورگرهای وب قابل تعویض نیستند.
- کاربران لینوکسی همچنین می توانند انتخاب کنند که کدام سیستم گرافیک را نمایش دهد، و رابط کاربر را خودشان انتخاب کنند.
چرا از لینوکس استفاده کنیم؟
این سوالی است که اکثر مردم می پرسند. چرا با وجود سیستم های دیگری مانند ویندوز و … که به خوبی روی سرور و … به خوبی کار میکند و یادگیری یک محیط محاسباتی کاملاً متفاوت، خود را به زحمت بیاندازیم؟
برای پاسخ به این سوال باید سوال دیگری مطرح کنیم.
آیا سیستم عاملی که در حال حاضر از آن استفاده می کنید واقعاً کارایی خوبی دارد؟ آیا شما هم با موانعی مانند ویروس ها، بدافزارها، کاهش سرعت، خرابی ها، تعمیرات پرهزینه و هزینه های لایسنس روبرو هستید؟
اگر با موارد بالا دست و پنجه نرم کنید، Linux می تواند بستر مناسبی برای شما باشد. لینوکس به یکی از قابل اعتمادترین اکوسیستم های رایانه ای روی کره زمین تبدیل شده است. بدون پرداخت هزینه برای لایسنس نرم افزار یا سرور، می توانید Linux را به تعداد دلخواه روی کامپیوترهایتان نصب کنید.
برای انجام خدمات شبکه در تهران کلیک کنید.
چه کسانی در حال حاضر از لینوکس استفاده می کند؟
شرکت ها و افراد حرفه ای لینوکس را برای راه اندازی و استفاده سرورهای خود انتخاب می کنند زیرا این سیستم عامل ایمن و انعطاف پذیر است.
چه بدانید یا ندانید شما احتمالاً قبلاً از لینوکس استفاده کرده اید. یکی از گوشی های هوشمند و یا وسیله های برقی هوشمند شما حتما روی آن لینوکس نصب بوده است.
بسیاری از دستگاه هایی که مالکشان هستید، مانند تلفن ها و تبلت ها، دستگاه های ذخیره سازی دیجیتال، ضبط کننده فیلم شخصی، دوربین، پوشیدنی و موارد دیگر، همچنین از Linux استفاده می کنند.
ماشین های برندهای معروف شما دارای لینوکس است. حتی مایکروسافت هم در بعضی از سرویس های خود از این سیستم استفاده میکند.
اگر تمایل دارید بدانید فایروال چیست کلیک کنید.
چگونه می توانم از Linux استفاده کنم؟
اگر می خواهید Linux را در رایانه خانگی خود نصب کنید، ساده ترین راه این است که یک توزیع محبوب برای سیستم عامل خود انتخاب کنید و آن را امتحان کنید. اگرچه توزیع های بیشماری وجود دارد، اما بیشتر توزیع های قدیمی و شناخته شده گزینه های خوبی برای مبتدیان هستند.
این توزیع ها دارای انجمن های حرفه ای بزرگی هستند که اگر گیر بیفتید یا نتوانید مسائل را حل کنید می توانند به شما کمک کنند.
توزیع نرم افزار لینوکس چیست ؟ و چه معنایی دارد؟
حالا که میدانیم لینوکس چیست به سراغ نسخه های مختلف آن برویم.
linux نسخه های مختلفی دارد که متناسب با هر نوع کاربری است. از کاربران جدید گرفته تا کاربران سخت پسند. این نسخه ها توزیع نامیده می شوند. تقریباً همه توزیع های linux را می توان بصورت رایگان دانلود، رایت و نصب کرد.
توزیع های محبوب لینوکس شامل موارد زیر است:
- LINUX MINT
- MANJARO
- DEBIAN
- UBUNTU
- ANTERGOS
- SOLUS
- FEDORA
- ELEMENTARY OS
- OPENSUSE
کدام توزیع linux برای شما مناسب است؟
این سوال بسیار بستگی به موارد زیر دارد:
- مهارت کاربر چقدر است؟
- بعد از مهرت باید به سراغ سلیقه برویم. شما رابط کاربری دسک تاپ مدرن یا استاندارد را ترجیح می دهید؟
- سرور یا دسک تاپ؟
اگر مهارت های رایانه ای شما کاملاً ابتدایی است، یک توزیع تازه کار مانند Linux Mint ،Ubuntu، سیستم ابتدایی یا Deepin به درد شما میخورد. اگر مجموعه مهارت های شما در محدوده بالاتر از حد متوسط قرار داشته باشد، می توانید با توزیعی مانند دبیان یا فدورا همکاری کنید.
اگر کاملاً مهارت در مدیریت رایانه و سیستم عامل تسلط دارید، از توزیعی مانند Gentoo استفاده کنید.
مطلب مرتبط: انی دسک چیست؟
مشکلات لینوکس چیست؟
منبع:
جمع بندی
در این مطلب به خوبی هر آنچیزی که باید درباره اینکه سیستم عامل لینوکس چیست بدانید را گفتیم. شاید در ابتدا کار با این سیتسم ترسناک باشد اما بعد از گذشت مدتی با آن به خوبی آشنا میشوید و شاید حاضر به برگشت به سمت ویندوز هم نباشید.