شاید برای شما نیز این جمله آشنا باشد که میگویند برخی از نرم افزارها به صورت open source ارائه میشوند. اما عبارت open source چیست؟ در این بخش از مقالات آوش نت قرار است به بررسی موضوعی بپردازیم که شاید این روزها دانستن آن خالی از لطف نباشد.
- برنامههای Open source چیست؟
- برنامههای منبع باز یا کد باز، چه ویژگیهایی دارند؟
- چرا دسترسی به کدها در برخی از نرمافزارها حائز اهمیت است؟
- در چه صورت میتوان برنامههای open source دسترسی پیدا کرد؟
تا انتهای این بخش از مقالات آوش نت همراه ما باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید
پروژههای Open source چیست؟
احتمالا مهمترین و اصلی ترین سوالی که باید در این مقاله به آن پاسخ گوییم، مفهوم اصلی open source است. در معنای کلی و بسیار ساده اگر بخواهیم توضیح دهیم، این اصطلاح به مفهومی اشاره دارد که قابلیت تغییر و اصلاح داشته و کدهای آن در دسترس هرکسی قرار میگیرند.
شاید در اینجا بخواهید منظور از کد را بدانید، که در این صورت باید به بگوییم کدها در حقیقت الفبای برنامهها هستند که توسط برنامه نویسان تهیه شده و در صورت باز بودن، قابلیت تغییر توسط عموم را دارد.
این برنامهها به صورتی طراحی شده اند تا افراد بتوانند علاوه بر دسترسی، با توجه به نیازهای خود آنها را تغییر دهند. این امر میتواند برای اصلاح، آموزش، کپی و share کردن و سایر امور با توجه به شرایط کاربر باشد.
اگر با زبان برنامه نویسی پایتون آشنایی ندارید کلیک کنید.
تفاوت برنامههای بسته با open source چیست ؟
برخی از برنامهها به دلیل مسائل امنیتی و یا دلایل دیگر ممکن است به صورت اختصاصی مورد بررسی و کنترل قرار بگیرند. برای مثال حتی در برخی برنامههای بسته، برنامه تحت نظارت تنها یک تیم و یا گروه بوده و به صورت عمومی در دسترس همه افراد جامعه قرار نمیگیرد. مایکروسافت ورد از جمله نمونههایی برای برنامههای بسته به حساب میآید. به این منظور قبل از استفاده از برنامه، مجوزی را برای کاربران به نمایش میگذارند برای امضا، تا کاربران چیزی را که از نظر نویسندگان مجاز نیست را انجام ندهند.
اما همانطور که در مطالب فوق توضیح دادیم، در برنامههای open source، قرار است برای اشتراک گذاری کدها و یا همکاری جهت تغییرات لازم، کدها به صورت کاملا عمومی در دسترس کاربران قرار بگیرند.
برنامههای open source به چه دلیل برای مردم اهمیت بیشتری دارد؟
به طور کلی خصیصه انسان به گونهای است که تمایل دارد همه چیز را تحت کنترل خود داشته باشد. با این اوصاف برای استفاده از برنامههای مختلف نیز ترجیح اغلب انسانها استفاده از منابعی است که بتوانند به طور کامل بر روی آن دسترسی و تسلط داشته باشند. این امر از این جهت برای افراد بهتر است که می توانند هر آنچه را که به انجام آن در برنامه، علاقهای ندارند از طریق کدهای باز کنار بگذارند.
دلیل دیگری که شاید باعث میشود اغلب افراد تمایل داشته باشند که از برنامههای open source بهره ببرند این است که بیشتر برنامهنویسان از طریق کنترل این نرمافزارها میتوانند به تمامی مقاصد خود برسند و به کمک آنها، میتوانند برنامهمورد نظر خود را تهیه کنند. حتی برای آموزش و یادگیری بهتر برنامه نویسان نیز میتوان از open source ها استفاده کرد.
هسته اصلی برخی از این نرمافزارها رایگان است. بنابراین میتوان گفت شاید دلیل دیگری که بسیاری از افراد مشتاق هستند از این منابع بهره ببرند همین مسئله باشد. همچنین بسیاری از افراد به دلیل امنیت و پایداری که در open source ها مشاهده میشود، تمایل زیادی برای تهیه و استفاده از آنها دارند.
ویژگیهای منابع open source چیست؟
شاید بتوان گفت مهمترین مزیت برنامههای کد باز این است که حتی پس از اصلاح و کنترل نیز قابلیت توزیع و دسترسی عمومی را حفظ میکنند. حتی در شرایط تغییر نرمافزار، همزمان مجوزی برای نرم افزار اصلی در دسترس کاربران خواهد بود.
بدون محدودیت بودن این نرمافزارها از دیگر ویژگیها و مزایای open source ها به حساب میآید. در این شرایط شما کاملا آزاد هستید تا جایی که بر حسب نیازتان اهمیت دارد، به تغییر و اصلاح کدها بپردازید.
ویژگیهای دیگر open source ها جزو معایب و محدودیت های آنها در نظر گرفته میشود. نداشتن هیچگونه پشتیبانی فنی سبب نگرانی بابت ایجاد مشکل و ناتوانی در حل آن، از جمله مسائلی است که برخی از افراد به عنوان ویژگیهای این برنامهها در نظر میگیرند.
برخی از برنامهنویسان منبع باز، میتوانند با توجه به شرایط، با پشتیبانی و بروز رسانی نرمافزارهای خود، از شما هزینه دریافت کنند؛ بنابراین میتوان گفت همه برنامههای open source، به صورت رایگان در دسترس قرار نمیگیرند.
تفاوت متن باز(open source) با نرمافزارهای آزاد در چیست؟
ممکن است به گوش شما خورده باشد که از عبارت نرمافزارهای آزاد به جای open source ها استفاده کنند و یا بالعکس. اما تفاوت این دو برنامه در چیست؟
باید بگوییم که اختلاف عبارت نرمافزارهای آزاد و open source به اندازهای جزئی است که گاهی کاملا نادیده گرفته میشود.
عبارت نرمافزارهای آزاد، که در نخستین بار توسط ریچارد استالمن، شکل گرفت بیشتر بر روی رایگان بودن و همزمان در دسترس بودن تاکید میکند. به این معنی که هیچ محدودیتی (محدودیت حتی شامل پرداخت هزینه هم میباشد) نیز در استفاده از برنامههای آزاد وجود ندارد.
مطالعه بیشتر: Vps چیست ؟ انواع + مزایا و ویژگی های سرور خصوصی مجازی
حال یک سوال مطرح می شود و آن هم به این شکل که اولویت اول برای open source چیست؟
با توجه به توضیحات فوق باید بدانید که بیشترین تاکیدی که برنامههای کد باز بر روی آن دارند، دسترسی کامل در استفاده و همچنین تغییر و اصلاح است؛ اگرچه در برخی از موارد ممکن است هزینهای برای آنها مطرح شود.
نمونههایی از منابع open source چیست؟
اگر بخواهیم چند نمونه از برنامههای اپن سورس و یا کد باز را به شما معرفی کنیم، باید از شناخته شده ترین آنها شروع کنیم.
سیستم عامل لینوکس احتمالا معروفترین منبع open source شناخته میشود. همچنین مرورگر موزیلا، فایرفاکس، وب سرور آپاچی، سیستم مدیریت محتوای وردپرس، پایگاه داده MySQL، libreoffice و همچنین زبانهای برنامه نویسی مانند HPP و یا ++C از جمله مواردی است که به عنوان چند نمونه برنامه open source باید بشناسید.
اگر نمیدانید لینوکس چیست روی لینک کلیک کنید.
جمعبندی:
شاید در این روزها نام برنامههای کد باز بسیار شنیده شود. اما دلیل ارتقا استفاده از open source چیست؟
با توجه به دنیای امروز که برنامهنویسی روز به روز پیشرفته تر و پیچیدهتر میشود، برای امنیت و تکمیل فرایند، احتیاج به کمک و همکاری برنامههای open source است. برنامه های متن باز با توجه به میزان مشارکت بسیاری که در آنها وجود دارد، میتواند گزینه مناسبی برای پیشرفت در زمینه برنامه نویسی باشند.
با توجه به توضیحاتی که درباره برنامههای متن باز در این بخش از مقالات آوش نت برای شما گردآوری شده بود، بسیار مفتخریم که تا انتهای این مطلب ما را یاری فرمودید.