pbx چیست ؟ مجموعه ای را در نظر بگیرید که دارای 200 کارمند و 20 خط تلفن است و روزانه تعداد زیادی تماس از سمت مشتریان دریافت میکند. به نظر شما چطور میتوان این 20 خط در اختیار 200 کارمند قرار داد؟ چطور میتوان تماس ورودی مربوط به یکی از کارمندان را بدون معطلی به همان کارمند متصل کرد؟ چطور میتوان انبوه تماسهای ورودی را مدیریت کرد و هیچ کدام از آنها را از دست نداد؟ راهکار حل این چالشها و بسیاری موارد دیگر در PBX وجود دارد. اگر میخواهید بدانید که سیستم PBX چیست تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید
PBX چیست ؟
PBX مخفف چیست ؟ PBX مخفف کلمه Private Branch Exchange است. سخت افزار و یا نرم افزاری است که خطوط تلفن شهری به آن متصل شده، و وظیفه آن در ابتدایی ترین حالت اشتراک گذاشتن آن خطوط تلفن برای استفاده است.
تاریخچه PBX
اولین نوع PBX که سوئیچ برد نام داشت یک اتاقک پر از سیم و تلفن بود که شخصی به عنوان اپراتور وظیفه وصل کردن خطوط را بر عهده داشت.
این اپراتور تماسهای وروردی را به مقصد مورد نظر وصل میکرد و همچنین تماسهای خروجی ابتدا به اپراتور متصل میشدند و اپراتور تماس خروجی را برقرار میکرد.
با گسترده تر شدن ارتباطات و افزایش حجم تماسها این این حالت جوابگوی نیازها نبود، که منجر به تبدیل شدن آنها به سوئیچهای مغناطیسی و الکترونیکی شد و کمکم اپراتور انسانی در از این پروسه حذف گردید.
اجزای PBX چیست
هر سیستم تلفنی PBX از اجزایی ثابتی تشکیل شده است:
- سخت افزاری برای اتصال خطوط شهری PSTN و برقراری ارتباط و همچنین میزبانی نرم افزار softswitch
- نرم افزار مورد نظر برای برقراری ارتباط
- دستگاههای endpoint (تلفن، آی پی فون، فکس، کارت خوان و …)
Analog PBX چیست ؟
در سیستم های آنالوگ دستگاههای پایانی تلفنهای معمولی بودند بودند و برای برقراری ارتباط با زوج سیمهای مسی برقرار میشد. این سیستم نسبت به IP PBX ها امروزی راه اندازی ساده تری داشتند ولی انعطاف پذیری آنها به شدت کم بود.
IP PBX چیست
در ادامه تکامل سیستمهای PBX، سیستمهای PBX مبتنی بر IP به وجود آمد که به آن VoIP هم گفته میشود. در این سیستم تماسها بر بستر IP و یا شبکه برقرار میشود. در این تکامل دستگاههای endpoit دیگر به زوج سیم مسی متصل نمیشوند و هر دستگاهی که در بستر شبکه فعالیت میکند میتواند به عنوان دستگاه پایانی فعالیت کند.
در بستر IP امکانات بیشماری به این سیستم افزوده شده است، PBX انعطاف بالاتری پیدا کرده است ، استفاده ار آن راحتتر شده است.
این سیستم با امکانات بیشماری که دارد نیاز به بخشی برای مدیریت این امکانات است، به همین منظور در این سیستمها پنلهای تحت وب برای مدیریت همه جانیه و ساده به وجود آمده است.
اضافه کردن امکانات و تغییرات جدید به صورت آنلاین انجام میگیرد بدون اینکه نیاز باشد تکنسین به محل اعزام شود.
در IP PBX، نحوه ارتباط سیستم با مراکز مخابراتی هم دستخوش تغییراتی شده است، به این صورت که با استفاده از خطوط SIP Trunk میتوان به مرکز مخابراتی متصل شد و یک خط تلفن با چند کانال ورودی و یا خروجی داشت بدون اینکه نیاز باشد تعداد زیادی خط تلفن با شمارههای مختلف تهیه کرد.
تفاوت ON-PREMISE PBX و HOSTED PBX چیست؟
حال که آموخید PBX چیست جالب است بدانید که این سرویس را میتوان در دو نوع پیاده سازی کرد:
در سیستم ON-Premise تمام تجهیزات تلفنی PBX درون سازمان قرار میگیرد و مدیریت و نگه داری این سیستم با خود مجموعه است.
در عوض در مدل Hosted PBX میزبانی تجهیزات به مجموعه دیگری سپرده میشود که در بستر Cloud در اختیار مشتری قرار میگیرد.
تفاوتی در امکانات این دو نوع وجود ندارد.
انواع نرم افزارهای PBX
جمع بندی
تکنولوژی به سرعت در حال رشد است، سیستمهای PBX نیز از این قاعده مستثنا نیستند و امکانات بیشماری به آنها افزوده میشود، نکته مهم این است که این سیستم به بخش جدایی ناپذیر مجموعهها تبدیل شده است و هر مجموعه ای در هر سطحی برای ارتباط با مشتریان خود به این سیستم احتیاج خواهد داشت.
در صورت نیاز برای راه اندازی سیستم تلفنی VoIP یا خدمات VoIP میتوانید با متخصصان آوش نت در تماس باشید.

ممنون از اینکه تا انتهای مقاله همراه ما بودید اگر سوالی در این زمینه دارید حتما در بخش نظرات با ما در تماس باشید.
4 پاسخ
با سلام و وقت بخیر. این voip pbx برای چه مجموعه هایی مناسبه؟
با سلام برای تمام مجموعه ها میتونه مناسب و کارآمد باشه
برای راه اندازی چه کنیم؟
با سلام
برای مشاوره رایگان با ما در تماس باشید