سیستم عامل اوبونتو Ubuntu چیست و چه کاربردی دارد؟
اوبونتو یک سیستم عامل تحت لینوکس است که کاربران زیادی در سراسر دنیا از آن استفاده میکنند و در بسیاری از موارد آن را به دیگر انواع سیستم عامل ترجیح میدهند. باور این موضوع در شرایطی که برای مدتی طولانی از ویندوز استفاده کرده باشید، شاید در نگاه اول کمی دشوار بهنظر برسد.
اما این سیستم عامل مزایایی دارد که نهتنها آن را از نمونههای دیگر مجزا میسازد، بلکه امکاناتی را در اختیار کاربران قرار میدهد که انتخاب آن را بسیار سادهتر خواهد کرد. در این مطلب قصد داریم تا با مفهوم Ubuntu آشنا شده و موارد کاربرد و برتریهای آن را نسبت به دیگر سیستم عاملها مورد بررسی قرار دهیم. پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید
اوبونتو چیست؟
اوبونتو یکی از بهترین توزیعهای مبتنی بر لینوکس است که بهصورت متن باز و کاملا رایگان ارائه میشود. این سیستم عامل کاملا کاربر پسند نیز هست و از کلیه زبانهای رایج در جهان از جمله زبان فارسی بهصورت کامل پشتیبانی میکند.
نرمافزارهای متن باز نظیر اوبونتو برخلاف سیستم عاملهایی نظیر ویندوز که توسط شرکت مایکروسافت ارائه شده است، دارای بیشترین میزان انعطاف بوده و قابلیت آن را دارند تا در موارد بسیار زیادی براساس نیاز کاربران تدوین شده و مورد استفاده قرار بگیرند.
این سیستم عامل خصوصا برای استفاده در سرورها بسیار محبوب است و به دلیل رایگان بودن آن، جایگاه ویژه و کاربرد بسیار گستردهای نیز دارد. همچنین استفاده از آن بسیار ساده است و اگر دانش پایهای کار با کامپیوتر را داشته باشید، بهراحتی قادر خواهید بود از این سیستم عامل استفاده کنید.
مطالعه بیشتر: gateway چیست | چه کاربردی در شبکه دارد + تنظیمات
انواع اوبونتو
تا کنون نسخههای متعددی از این سیستم عامل عرضه شده است. اما ۲ نمونه از مهمترین نسخههای انواع اوبونتو شامل نسخه دسکتاپ برای استفاده عمومی کاربران و نسخه سرور آن است که در ادامه هریک را بهطور خلاصه بررسی خواهیم کرد.
مطالعه بیشتر: DDNS چیست | چه کاربردی دارد و چگونه کار میکند؟
نسخه دسکتاپ
نسخه دسکتاپ این سیستم عامل یکی از برترین نرمافزارهای مدیریت دسکتاپ در جهان است که بهصورت کاملا رایگان قابل دسترسی و دانلود است. البته نسخه دسکتاپ خود دارای چند نسخه مجزا از جمله نمونه حرفهای و تجاری است و از سیستمهای دسکتاپ لینوکس در آن استفاده شده است.
این سیستم که توسط شرکت کنونیکال طراحی و عرضه شده است، بهترین گزینه برای آشنایی با لینوکس بوده و دارای یک رابط گرافیکی ساده اما بسیار کاربردی نیز هست. همچنین انواع نرمافزارهای اولیه مورد نیاز کاربران نظیر مرورگر موزیلا فایرفاکس و لیبره آفیس نیز برای آن درنظر گرفته شده است.
جهت خدمات شبکه روی لینک کلیک کنید.
نسخه سرور
Ubuntu سرور یک نسخه مخصوص پشتیبانی از سرور است که کاربران زیادی در سطح جهان از آن استفاده میکنند. این نسخه بهسادگی قابل نصب است و امکانات زیادی از جمله وب هاستینگ و ایمیل سرور را در اختیار کاربر قرار میدهد.
نسخه سرور این سیستم عامل در اواخر سال ۲۰۰۴ معرفی و عرضه شد و در طی سالین گذشته همواره درحال بهروزرسانی و رشد چشمگیری بوده است.
کاربرد اوبونتو چیست؟
همانطور که پیشتر نیز گفته شد، سیستم عامل Ubuntu خصوصا در نسخه دسکتاپ میتواند یک گزینه عالی برای افرادی باشد که قصد آشنایی و ورود به دنیای لینوکس را دارند. این سیستم عامل به دلیل راحتی در استفاده یکی از بهترین و پرمصرفترین نرمافزارها برای آشنایی هرچه بیشتر با محیط لینوکس محسوب میشود. اما نسخه سرور این سیستم عامل موارد کاربرد بسیار گستردهای دارد.
با استفاده از اوبونتو سرور میتوانیم یک سرور ایمیل مجازی را راهاندازی و مدیریت کنیم. این خدمات خصوصا برای پشتیبانی از وبسایتها در فضای سرور بسیار کاربردی است و میتواند راهحلهای آسان در اختیار مدیران وبسایت و مدیران سرور قرار دهد.
همچنین با استفاده از Ubuntu میتوان یک سرور پایگاه داده را بهسادگی مدیریت کرد. این سیستم عامل در ارائه خدمات ابری و سرورهای ابری نیز بسیار کاربردی بوده و بهطور گستردهای مورد استفاده قرار میگیرد. نسخه سرور این نرمافزار در فضای ابری به دلیل رایگان بودن آن بهشدت مورد توجه قرار دارد.
بهطوریکه نزدیک به ۳۶ درصد از تمامی وبسایتها در جهان از آن استفاده میکنند. از دیگر موارد کاربرد Ubuntu سرور میتوان به استقرار کانتینرها و ایجاد سرورهای فایل چاپ نیز اشاره کرد.
دلایل محبوبیت کاربرد اوبونتو چیست؟
اما چه چیزی سبب میشود تا استفاده از Ubuntu تا این اندازه مورد توجه واقع شود و هر روز به محبوبیت آن بهطور پیوسته افزوده شود؟ در ادامه ویژگیهایی را بررسی میکنیم که این سیستم عامل را از رقبای خود متمایز میکند.
رایگان و منبع باز
Ubuntu یک سیستم عامل منبع باز است. به همین دلیل بسیاری از شرکتهای نرمافزاری قادر هستند تا باتوجه به نیاز مجموعه خود تغییرات لازم را در آن بهوجود آورده و یا نرمافزارهایی متناسب با این سیستم عامل را برای خود طراحی و پیادهسازی نمایند. این سیستم عامل همچنین بهصورت صد در صد رایگان عرضه میشود و این مورد نیز یکی از مهمترین دلایل استفاده از آن در سطح گسترده در میان کاربران است.
امنیت بالا
تقریبا میتوان گفت که هیچ نرمافزاری در دنیا وجود ندارد که امکان هک و نفوذ به آن صفر باشد. اما این سیستم عامل یکی از امنترین نرمافزارها از این حیث شمرده میشود. دلایل این ادعا نیز کاملا مشخص است.
در درجه اول اوبونتو برای هرکاری نظیر نصب برنامههای جدید، برخلاف ویندوز از شما رمز عبور درخواست میکند و همین موضوع تاحدی جلوی خرابکاریهای معمول در سیستم عامل را میگیرد. همچنین استفاده کمتر از آن نسبت به ویندوز سبب شده است تا هکرها علاقه کمتری به آن نشان دهند و همین موضوع سبب افزایش امنیت آن میشود.
مصرف بهینه منابع سیستم
یکی از مواردی که میزان استفاده از این سیستم عامل را افزایش داده است، مصرف منابع کمتر آن نسبت به دیگر سیستم عاملها است. بهطور کلی اوبونتو به میزان کمتری از رم و حافظه برای نصب و اجرا نیاز دارد و میتواند بر روی سیستمهای کامپیوتری ضعیفتر نیز به سادگی اجرا شود.
مطالعه بیشتر: ویندوز سرور چیست | چه کاربرد و فرقی با بقیه ویندوزها دارد؟
محیط زنده و قابل سفارشی سازی
سفارشی سازی محیط هر برنامه از جمله مواردی است که بیشتر مورد توجه کاربران واقع شده و آزادی عمل بیشتری را برای ایجاد تغییرات مورد نظر آنها فراهم میآورد. Ubuntu از این نظر نیز از ویندوز بسیار بهتر عمل کرده و محدودیتهای معمول موجود در آن را ندارد.
جمعبندی
در این مطلب سعی شد تا بهزبانی ساده و بهطور مختصر در مورد امکانات و ویژگی های سیستم عامل اوبونتو توضیحات لازم ارائه شود. این سیستم عامل رایگان و کد باز یکی از گزینههای مناسب برای استفاده در کامپیوترهای دسکتاپ و سرورها شمرده میشود و مزایای زیادی را در اختیار کاربران خود قرار میدهد. در پایان اگر هرگونه سوال یا نظری در رابطه با این مطلب داشتید، آنرا بهصورت کامنت در زیر همین پست با ما در میان بگذارید.