ویندوز محبوب ترین سیستم عامل در جهان است که مدت زیادی است که روانه بازار شده است. شرکت مایکروسافت هر چند سال یک بار با یک ویندوز جدید با ویژگیهای امنیتی و کاربردی بهبود یافته، رابط کاربری گرافیکی جدید و به طور کلی نرمافزار ویژه تر وارد بازار میشود.
با این حال، تنها نوع سیستم عامل ویندوزهایی که کاربران عادی از آن استفاده میکنند نیست که مایکروسافت می سازد. مایکروسافت سازنده انواع ویندوز با کارایی های مختلف است. نوعی از این سیستم عامل ها ویندوز سرور است که در این مقاله خواهیم گفت که ویندوز سرور چیست و مشخصات و تفاوت های آن را با دیگر ویندوزها را بیان می کنیم.
تفاوت اصلی بین ویندوز های عادی مانند 10 یا 11و … و ویندوز سرور این است که ویندوزهای عادی برای استفاده در خانه و رایانه شخصی در نظر گرفته شده است، در حالی که ویندوز سرور یک سیستم عامل اختصاصی است که برای اجرا روی سخت افزارهای خاص و مدیریت یکپارچه در نظر گرفته شده است.
آنچه در این مقاله میخوانید
windows server چیست؟
میتوان گفت این ویندوز سیستم عاملی صنعتی است که برای مدیریت سطح سازمانی، ذخیره سازی داده ها، برنامه ها و یکپارچه سازی شبکه های کامپیوتری ساخته شده. نکته مهم این است که اگر شما از این ویندوز و قابلیت های آن به خوبی استفاده نکنید هیچ فرقی با ویندوزهای عادی مانند 10 یا … ندارد. تفاوت اصلی آن قابلیت های ارائه شده آن است.
درست است که این ویندوز یعنی سیستم عامل ویندوز سرور برای مشاغل و کسانی که با رشته دانشگاهی و کاری IT سروکار دارند بسیار شناخته شده و محبوب است، اما برای افراد عادی که با رایانه های معمولی مانند لپتاپ و کامپیوترهای شخصی خود کار میکنند آشنا نیست و شاید هرگز نام آن را نشنیده باشند. به همین دلیل، ابتدا چند تاریخچه اولیه آن را مرور می کنیم و سپس در مورد ویژگی ها و کاربرد آن صحبت می کنیم.
بهتر است در همین ابتدا نگاهی به مقاله سرور چیست و چه کاربردی دارد داشته باشید تا درک بهتری از این مطلب بدست آورید.
تاریخچه به وجود آمدن سیستم عامل ویندوز سرور چیست ؟
این ویندوز از سال 2003 ارائه شد.
تفاوت ویندوزهای عادی و سرور در چیست؟
- اولین تفاوت سیستم عامل سرور با ویندوزهای عادی در نوع طراحی آن است. ویندوز سرور برای مشاغل و کارهای بزرگ و صنعتی طراحی شده اما ویندوزهای عادی برای رایانه های شخصی و معمولی به بازار آمده.
- سازگاری سیستم عامل سرور با سخت افزارهای مخصوص به خود یعنی سرورها بهتر است تا یک رایانه شخصی
- برای استفاده از ویندوزی مانند سرور باید سخت افزار شما دارای رم یا دیگر اجزای مناسبی باشد. برای مثال برای نصب ویندوز 10 شاید به راحتی بتوان روی یک رایانه با رم 4 هم آن را نصب کرد و با آن با کمترین مشکل کار کرد. اما در مورد سرور اینگونه نیست و میزان رم پایین به دلیل اجرای همزمان سرویس های مختلف و برنامه های مختلف این میزان رم پاسخگو نیست.
- سیستم عامل سرور ماشین های بسیار قدرتمندی هستند که به گونه ای طراحی شده اند که دائماً کار کنند و منابعی را برای رایانه های دیگر فراهم کنند.
سیستم عامل سرور در چه جاهایی کاربرد دارد؟
در همه سیستم ها میتوان آن را نصب و استفاده کرد اما بهتر است که از این ویندوز برای مشاغل و هچنین مدیریت و یکپارچه سازی سازمان ها استفاده کرد. وظیفه ویندوز سرور چیست ؟ برای مثال استفاده از سرویس هایی مانند :
- اکتیو دایرکتوری
- DHCP
- DNS
- iis
و… تنهای بخشی از کارهایی است که این ویندوز انجام میدهد. اگر نمیدانید دی ان اس چیست حتما روی لینک کلیک کنید و مقاله را بخوانید.
آیا می توان از سرور ویندوز به عنوان یک سیستم عامل معمولی استفاده کرد؟
سوال این است که آیا میتوان از سیستم عامل ویندوز سرور همانطور که از سیستم عامل ویندوز 10 استفاده می کنید استفاده کرد؟ بالاخره این یک سیستم عامل سرور است.
در ابتدای مقاله هم اشاره شد در ویندوزهای سروری اگر از قابلیت های آن یعنی سرویس های مختلف ارائه شده درون این سیستم عامل استفاده نکنید، با ویندوزهای عادی مانند 10 یا … هیچ تفاوتی ندارد.
شما می توانید به راحتی مرورگرها، برنامه ها و سایر نرم افزارها را روی سیستم عامل سرور خود دانلود کنید همانند کاری که در ویندوز 10 انجام می دادید، که باز هم جای تعجب نیست، زیرا سرور اساساً همان ویندوز 10 است با مجموعه ای از ویژگی های اضافه شده و تخصصی برای میزبانی یا مدیریت سرور
ویندوز سرور چه خدمات یا سرویس هایی را ارائه میدهد؟
- اکتیو دایرکتوری: اکتیو دایرکتوری نرم افزار ویندوز سرور چیست؟ یک سرویس مدیریت کاربر است که به سرور اجازه می دهد تا به عنوان یک کنترل کننده اصلی عمل کند. به جای ورود هر کاربر به یک رایانه، کنترل کننده اصلی تمام احراز هویت حساب کاربری را کنترل می کند. اگر نمیدانید active directory چیست کلیک کنید.
- DHCP: پروتکل پیکربندی میزبان پویا پروتکلی است که به سرور اجازه می دهد تا به طور خودکار آدرس های IP را به همه دستگاه های موجود در شبکه اختصاص دهد. در خانه، روتر شما احتمالاً این کار را انجام می دهد. اما در یک محیط تجاری، کارکنان فناوری اطلاعات می توانند از عملکرد بیشتر DHCP در سرور ویندوز استفاده کنند. در مقاله dhcp server چیست این سرویس را کامل توضیح داده ایم.
- File and Storage: داشتن یک استوریج برای شرکتها یکی دیگر از موارد ضروری است. این امکان را می دهد داده های مهم را در یک مکان مرکزی و امن نگه دارید و مجوزهای دسترسی را برای کنترل همه افرادی که به صورتی می توانند به فایل ها دسترسی داشته باشند تنظیم کنید.
- خدمات چاپ: اگر یک کسب و کار ده ها چاپگر در سراسر سازمان داشته باشد، برای کارمندان بخش آی تی پیکربندی جداگانه آنها برای هر ایستگاه کاری جدید اتلاف وقت است. راه اندازی یک سرور چاپ مرکزی به شما این امکان را می دهد که به راحتی چاپگرها را به رایانه ها متصل کنید و کارهای اضافی را کاهش دهید.
- خدمات به روز رسانی ویندوز: اغلب، کسب و کارها نمی خواهند همهی به روز رسانی های ویندوز فورا اجرا و دانلود شوند. با راهاندازی یک سرور بهعنوان یک کنترلکننده Windows Update، میتوانید تمام بهروزرسانیهای ایستگاه کاری را از طریق آن سرور هدایت کنید و قوانین خاصی را برای نحوه عملکرد آنها پیکربندی کنید.
این چند مورد فقط بخشی از توانایی های یک ویندوز سروری است. معمولا در شرکت ها و سازمان های بزرگ چندین سرور فیزیکی وجود دارد و روی آنها ویندوز سروهایی نصب شده است و هرکدام از آنها خدمات خاصی را ارائه میدهند.
جمع بندی
حالا دیگر می دانید ویندوز سرور چیست و چه کارایی دارد.
اگرچه ویندوز سرور و ویندوزهای معمولی کدهای مشترکی دارند و شبیه به هم هستند، اما برای استفاده کاملاً متفاوت هستند.
نسخه های عادی ویندوز 10 برای حداکثر قابلیت استفاده طراحی شده اند و شامل نرم افزارهای در نظر گرفته شده برای استفاده سازمانی نیستند. در همین حال، هدف سرور اجرای قابل اعتماد بسیاری از خدماتی است که کاربران سازمانی به آن نیاز دارند.
این موارد یعنی اجرای سرویس های خاص مورد نیاز شرکت ها نیز با نسخه های ویندوز عادی مانند 10 فاصله دارند.