مانیتورینگ شبکه چیست ؟ تا بحال با مشکل کمبود پهنای باند در شبکه خود رو به رو شده اید؟ آیا نیاز بوده از میزان مصرف اینترنت کاربران خود با خبر شوید؟ آیا تا به حال مشکلی مانند قطع شدن ارتباط در شبکه شما پیش آمده که زمان زیادی برای پیدا کردن مشکل صرف کنید؟ اگر پاسخی شما مثبت است با ما همراه باشید. در این راهنما میآموزید که منظور از مانیتورینگ شبکه چیست، انواع نرم افزارهای مانیتورینگ، مزایای آن و همچنین درک این مطلب که ما چه زمانی به مانیتورینگ احتیاج خواهیم داشت.
آنچه در این مقاله میخوانید
مانیتورینگ شبکه چیست ؟
بررسی صحت عملکرد دستگاههایی که در شبکه ما در حال فعالیت هستند و همچنین بررسی فعالیت کاربران ما در شبکه ، بسیار مهم و ضروری است. این کار باعث میشود که بهره وری ما بالاتر برود و همچنین در زمان و نیروی انسانی صرفه جویی کنیم. پس پلتفرم و سیستمی مورد نیاز است تا به صورت تمام وقت به بررسی شبکه ما بپردازد.
مانیتورینگ شبکه یا Network Monitoring Systems یا به اختصار NMS وظیفه بررسی ترافیکهای جاری در شبکه را بر عهده دارد. به بیان دیگر مانیتورینگ شبکه بررسی میکند که آیا اجزای شبکه همگی به درستی فعالیت میکنند یا خیر. در مانیتورینگ شبکه مهم نیست ما از چه نوع شبکهای استفاده میکنیم (بیسیم یا کابلی) یا اینکه حتی از چه دستگاههایی در شبکه ما استفاده میشود، هر چیزی در شبکه ما قابلیت مانیتور و بررسی دارد.
روش کار مانیتورینگ شبکه چیست؟
حال که با این موضوع آشنا شدید که مانیتورینگ در شبکه چیست وقت آن رسیده است که با نحوه کار آن آشنا شوید.
نرم افزار مانیتورینگ پیامی به سمت دستگاههایی موجود در شبکه ما ارسال میکند و اگر جوابیه به صورت پینگ دریافت نماید تصدیق میکند که آن دستگاه به درستی در حال فعالیت است. این پیام ها در بازههای زمانی مختلفی ارسال میشوند تا در دسترس بودن همیشگی دستگاهها مطمعن باشیم.
با استفاده از مانیتورینگ ما قادر خواهیم بود از خرابی هایی که در حال وقوع هستند هم آگاه شویم و قبل از به وجود آمدن قطعی مشکل را بر طرف کنیم.
سیستمهای مانیتورینگ دارای قابلیتهایی برای رفع خطای اتوماتیک هستند، این دستورات از سمت ادمین شبکه به آنها داده میشود تا در هنگام بروز خطا عکس العملی مناسبی را انجام دهند.
چه زمانی از مانیتورینگ شبکه استفاده کنیم؟
استفاده از مانیتورینگ همانطور که هزینه بر است به همان اندازه باعث بهره وری میشود.
زمانی که تعداد کاربران و دستگاههای شبکه سازمان و یا شرکت ما افزایش یافته و پیچیدگی زیادی ایجاد شده وقت آن رسیده که به استقرار یک سرویس مانیتورینگ مناسب فکر کنیم.
البته در شرکتهایی که وظیفه آنها میزبانی سرویسهای مشتریان است و فعالیت کسب و کارهای دیگر به طور مستقیم به آنها وابسته است مانیتورینگ شبکه به یک الزام تبدیل شده است.
مزایای مانیتورینگ شبکه چیست؟
- کاهش هزینه
- دسترسی همیشگی
- حل مشکل به صورت اتوماتیک
- افزایش عمر دستگاهها
- کاهش نیروی انسانی
- امنیت اطلاعات حساس شرکتی
- آرامش بیشتر در هنگام وقوع خطا و قطعی
مراحل راه اندازی سیستم مانیتورینگ شبکه چیست؟
برای راه اندازی یک سرویس مانیتورینگ و پویا در شبکه خود در ابتدا باید یک نقشه مناسب از شبکه خود تهیه کنید. در این نقشه انواع شبکه فیزیکی، نوع ارتباط و ابعاد آن، همچنین انواع و اقسام تجهیزات موجود در شبکه مانند سرورها سوییچها، روترها، حتی رک، اتاق سرور و غیره باید پوشش داده شود.
بیشتر بخوانید: رک چیست ؟
بعد از مشخص شدن نقشه، باید مشخص کنید که چه تجهیزاتی نیاز به مانیتورینگ دارند و اگر نیاز است Agent مناسب بر روی آنها نصب شود. بعد از آن وقت آن رسیده است که به دنبال مناسب ترین نرم افزار مانیتورینگ برای شبکه خود باشید.
بیشتر بخوانید: اتاق سرور استاندارد
توجه به این نکته ضروری است که یک نرم افزار مانیتورینگ ممکن است تمام نیاز شما را برآورده نکند، در مواقع نیاز است که از چند نرم افزار برای پایش شبکه خود استفاده کنید.
نرم افزارهای مانیتورینگ شبکه
در این بخش به معرفی این موضوع میپردازیم که نرم افزار مانیتورینگ شبکه چیست؟
نرم افزار مانیتورینگ شبکه یک ابزار مانیتورینگ شبکه است که محیطی را برای ما فراهم میکند تا به صورت کلی تمام شبکه خود همراه تجهیزات و نحوه استفاده از پهنای باند را مشاهده کنیم. در این نرم افزار میتوان دستگاهها را برای پایش اضافه و یا حذف کرد همچنین برای پورتها محدودیت پهنای باند تعریف کرد، یکسری فعالیت از پیش تعریف شده ایجاد کرد تا در هنگام بروز خطا اجرا شوند و بسیاری موارد دیگر که برای مدیران آیتی بسیار مفید است.
در زیر برخی نرم افزار های مانیتورینگ شبکه نام برده شده است:
هر کدام از این نرم افزارها مزیتهای مخصوص به خود را دارند که در مقالات دیگر به بررسی و مقایسه این نرم افزارها خواهیم پرداخت.
انواع مانیتورینگ شبکه
مانیتورینگ سخت افزارها
در پایش سخت افزار عملکرد صحیح آن به صورت منظم و دورهای بررسی میگردد. برای مثال در سرورها به بررسی سلامت فنها، Raid، هاردها و … پرداخته میشود.
مانیتورینگ سرویسها و نرم افزار ها
در این مورد به بررسی صحت عملکرد سرویسهایی مانند Active Directory و یا DHCP و حتی به بررسی سرویس بکاپ پرداخته میشود. یکی دیگر از انواع این پایش بررسی صحت عملکرد و در دسترس بودن پایگاه داده است. در دسترس نبودن پایگاه داده باعث بلا استفاده شدن بیشتر نرم افزار هایی میگردد که از آن استفاده میکنند.
برای آشنایی با خدمات اکتیو شبکه کلیک کنید
به عنوان مثالی دیگر میتوان به مانیتورینگ وب سایت اشاره کرد. امروزه وب سایتها به بخشهای کلیدی برخی سازمانها تبدیل شده اند پس در دسترس بودن همیشگی آنها بسیار حائز اهمیت است. با مانتیور کردن وب سایت میتوان پهنای باند، تعداد کاربران فعال و … را بررسی کرد و در صورت نیاز منابع را افزایش داد.
مانیتورینگ پهنای باند
یکی از موارد مهم که در مانیتورینگ باید بدانید این است که مانیتورینگ ترافیک شبکه چیست. با مشخص شدن الگوی مصرف پهنای باند شبکه میتوان در زمان اوج مصرف، محدودیتهایی را بر روی پورت ها مشخص کرد تا از بروز قطعی و کند شدن سایر سرویس ها جلوگیری کرد.
جمع بندی
همانطور که بیان شد مانیتورینگ شبکه ممکن است در ابتدا برای شما هزینه بر باشد، ولی بعد از اجرای آن و گذشت از مرحله پیاده سازی وقتی مزایای آن و راحتی کار خود را مشاهده کردید حتما به این فکر فرو خواهید رفت که چرا زودتر اقدام به پیاده سازی سرویس مانیتورینگ نکردید. پس اگر مدیر آیتی یک مجموعه هستید این مورد را جز اولویتهای کاری خود قرار دهید.
[sc_fs_multi_faq headline-0=”h2″ question-0=”روش کار مانیتورینگ شبکه چیست؟” answer-0=”نرم افزار مانیتورینگ پیامی به سمت دستگاههایی موجود در شبکه ما ارسال میکند و اگر جوابیه به صورت پینگ دریافت نماید تصدیق میکند که آن دستگاه به درستی در حال فعالیت است. این پیام ها در بازههای زمانی مختلفی ارسال میشوند تا در دسترس بودن همیشگی دستگاهها مطمعن باشیم” image-0=”” headline-1=”h2″ question-1=”مزایای مانیتورینگ شبکه چیست؟” answer-1=”کاهش هزینه دسترسی همیشگی حل مشکل به صورت اتوماتیک افزایش عمر دستگاهها کاهش نیروی انسانی امنیت اطلاعات حساس شرکتی آرامش بیشتر در هنگام وقوع خطا و قطعی ” image-1=”” headline-2=”h2″ question-2=”چه زمانی از مانیتورینگ شبکه استفاده کنیم؟” answer-2=”زمانی که تعداد کاربران و دستگاههای شبکه سازمان و یا شرکت ما افزایش یافته و پیچیدگی زیادی ایجاد شده وقت آن رسیده که به استقرار یک سرویس مانیتورینگ مناسب فکر کنیم. البته در شرکتهایی که وظیفه آنها میزبانی سرویسهای مشتریان است و فعالیت کسب و کارهای دیگر به طور مستقیم به آنها وابسته است مانیتورینگ شبکه به یک الزام تبدیل شده است” image-2=”” count=”3″ html=”true” css_class=””