در این مقاله میخواهیم به بررسی پروتکل ( SIP ) بپردازیم و ببینیم که در یک سیستم تلفنی VOIP این پروتکل و پروتکل های مشابه آن چگونه کار میکنند. شاید اولین سوال برای افرادی که تازه قصد فعالیت در حوزه مخابرات و سیسم های تلفنی VOIP را دارند این باشد که پروتکل ( SIP ) چیست و چگونه کار میکند؟
سیپ مهمترین و پرکاربرد ترین پروتکل در شبکه مخابرات و ویپ ( VOIP ) بوده و مهندسین مخابرات بی شک باید اطلاعات کافی در مورد این پروتکل مهم را داشته باشند.
خطوطی که توسط شرکت های مشخصی همچون مخابرات به مشترکین ارائه میشود تحت عنوان خطوط SIP Trunk هم بر اساس این پروتکل کار میکنند.
آنچه در این مقاله میخوانید
پروتکل SIP چیست و چگونه کار میکند؟
SIP مخفف ( Session Initiation Protocol ) به معنی پروتکل شروع جلسه شناخته میشود که به منظور شروع، حفظ و پایان جلساتی که روی بستر IP هستند و در نهایت به مقاصد مختلف مثل یک تلفن IP یا یک ترمینال ویدئو کنفرانس ختم میشود، کابرد دارد. این جلسات شامل سیگنالینگ های مولتی مدیا مثل صوت و تصویر هستند.
این پروتکل در شبکه های VOIP به تنهایی عمل نمیکند و تعدای پروتکل دیگری در ارتباط با SIP کار میکنند. مثل پروتکول ( RTP ( Real-time Transport Protocol و ( RTSP ( Real-time Streaming Protocol و یا SDP ( Session Description Protocol )که مکمل همدیگر هم به حساب میآیند.
SIP را هم همانند پروتکل های HTTP و SMTP میتوان در لایه Application در مدل OSI قرار داد. کارکرد پروتکل SIP بدین گونه است که درخواست را از سمت کلاینت خود دریافت میکند و آن را از طریق سرور مربوطه پاسخ میدهد که این درخواست توسط پروتکل های لایه انتقال یعنی TCP، UDP و SCTP ارسال میشود.
بررسی پروتکل SIP
در پروتکل SIP پیام ها به دو نوع تقسیم میشوند:
1- request
2- response
در جدول زیر مهم ترین این پیام ها نمایش داده شده است:
در جدول بالا انواع مختلفی از پیامهایی SIP که جهت ارتباط سیگنالینگی بین سرور و کلاینت ارسال و دریافت میشود، مشاهده میکنید.
پیام INVITE: یک Request است که وقتی یک شماره گرفته میشود، این شماره در سرور VOIP تبدیل به آدرس IP میشود و برای مشترک مخاطب ارسال شده و درخواست ارتباط مینماید. در صورت قبول پیشنهاد جهت برقراری تماس از طرف مبدا تلفن آن زنگ میخورد.
پیام ACK: یک Response است که این پیام درسالم بودن بستههای SIP که با استفاده از پروتکل TCP ارسال شده به ما اطلاع رسانی میکند.
پیام BYE: یک Request است که بعد از گذاشتن گوشی تلفن از طرف مبدا یا مقصد پیامی مبنی بر عدم حضور طرف مقابل برای مکالمه ارسال میشود.
پیام CANCEL: این پیام اولین و اخرین پیامی است که به واسطه پروکسی سرور ارسال شده و حاوی اطلاعاتی است که تماس های در حالت معلق قطع شود سپس نیز پیام BYE صادر میشود که هردو این پیامها Request میباشند.

تماس با کارشناسان آوش نت
کارشناسان آوش نت آماده پاسخگویی به شما هستند. هر سوالی در زمینه راه اندازی و پشتیبانی شبکههای کامپیوتری دارید با ما تماس بگیرید.
پیام OPTIONS: این پیام یک Request میباشد. یعنی که از (U.A)که مخفف(USER AGENT) یا (P.S) که مخفف (PROXY SERVER) است، خواسته باشیم که تواناییهاییهای خود را بیان کنند.
پیام REGISTER: یک Request است و این پیام حاوی اطلاعاتی است که کلاینت برای سرور خود صادر میکند. در این پیام اطلاعاتی از قبیل IP,PORT ,OPTION و… مورد بررسی سرور قرار میگیرد.
کاربرد پروتکل SIP
همانطور که قبلا گفته شد SIP پروتکلی است که جهت کنترل ارتباطات مولتی مدیا کاربرد دارد. قابلیت ایجا، تغییر و پایان یک Session را دارد.
از جمله کاربرد های این ویژگی میتوان به فایل سرور، فکس های ارسالی از طریق IP، بازی های آنلاین، ویدئو کنفرانس ها، جریان های رسانه ای و پیام رسان های فوری است که هر کدام از این کاربرد ها در زمینه کاربری خود با انواع پروتکل های دیگر هم همراه با پروتکل SIP کار میکنند.
با مطالبی که گفته شد به این نتیجه میرسیم که پروتکل SIP یک پروتکل اصلی برای ارتباط های Multimedia مخصوصا در سیستم تلفنی VOIP است. بسیاری از کارشناسان این رشته برای عیب یابی، بهینه سازی شبکه و تصمیم گیری های مدیریتی باید درک کاملی از تمام پروتکل های کاربردی این زمینه داشته باشند.
امیدوارم این مقاله مورد توجه شما عزیزان قرار گرفته باشه و به شما در مورد کسب اطلاعات مرتبط با موضوع، کمک کرده باشد.
نظرات خودتان را میتوانید در پایین همین مقاله به اشتراک بذارید.